La Vanguardia (Català-1ª edició)

Carrión i Menéndez Salmón especulen sobre el futur a les seves noves novel·les

-

Amb Isla Decepción (Seix Barral, 1 de setembre), la xilena Paulina Flores, resident a Barcelona, fa un pas endavant en la seva carrera. Ambientada a Punta Arenas, a la Patagònia, el llibre reflecteix el sòrdid i viril món dels vaixells-factoria que solquen l’estret de Magalhães carregats d’explotats mariners orientals. En Miguel n’amaga a la seva cabana un d’ells –que va trobar moribund al mar–, però no esperava que la seva filla, després de trencar amb la seva parella, vingués a visitar-lo per sorpresa des de Santiago.

A Los extraños (Impediment­a, 13 de setembre), de Jon Bilbao, hi trobem una altra inquietant acollida: uns cosins llunyans es presenten a casa d’una parella que no els recordava. Potser els podrien regalar, per si capten la indirecta, Maneras de irse (Acantilado, setembre), de Sònia Hernández, tretze contes que aborden les diferents formes de la pèrdua així com el sentit de la vocació literària.

I dues propostes de ficció especulati­va. D’una banda, Membrana (Galaxia Gutenberg, 1 d’octubre), de Jorge Carrión, guanyadora del premi Ciudad de Barbastre, està narrada per una intel·ligència artificial que explica, des de l’any 2100, com va ser la història del segle XXI, sobre el qual s’acaba d’inaugurar un museu. A Horda (Seix Barral, 27 d’octubre), de Ricardo Menéndez Salmón, els nens han pres el poder mundial i han instaurat el silenci perquè les paraules van perdre el significat a còpia de ser pervertide­s, cosa que va portar a una nova religió de la imatge, sota la qual s’emeten estímuls visuals constantme­nt i es persegueix tota manifestac­ió verbal o escrita.

Altres títols d’interès, entre molts, són La curva del olvido (Destino, 6 d’octubre), de Pedro Zarraluki, en què dos amics cinquantin­s de Barcelona s’instal·len amb les seves filles a Eivissa; o Existiríam­os el mar (Random House, 16 de setembre), de Belén Gopegui, ambientat al pis madrileny (portal 26 del carrer Martín Vargas) que comparteix­en cinc quarantins per necessitat.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain