La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pols amb Lukaixenko marca la crisi migratòria a l’est d’Europa

Polònia i els països bàltics acusen Minsk de fer servir els sensepaper­s contra la UE

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Abans que Kabul caigués en mans dels talibans, feia mesos que la crisi migratòria trucava a les portes de la Unió Europea. Passava a la frontera amb Lituània, on el desig d’una vida millor de milers de persones s’ha barrejat amb la crisi política de Bielorússi­a. El Govern lituà i el de Polònia, on s’ha traslladat la crisi a l’agost, aixecaran noves tanques fronterere­s.

Un grup de 32 persones segueix atrapada en terra de ningú, a prop del poble d’Usnarz Górny, al nord-est de Polònia. Bielorússi­a, que els va deixar passar, no els permet tornar. I Polònia, que fa equilibris entre la seguretat i els drets humans, els nega el pas. El seu primer ministre, Mateusz

Morawiecki, va dir fa una setmana que simpatitza amb els immigrants, però va insistir que eren “un instrument en mans de Lukaixenko” i va demanar de no sucumbir a “aquest xantatge”. Polònia i els països bàltics acusen el líder bielorús d’orquestrar una “guerra híbrida” contra ells i, per extensió, contra la UE.

“No volem anar a Bielorússi­a. Hem perdut la nostra família, hem perdut tot. Ara volem anar a Polònia i després a Alemanya. Sisplau, ajudeu-nos”, deia en un vídeo del Comitè Estatal de Fronteres de Bielorússi­a un jove afganès, assegut amb els seus companys de desventura, i vigilats per guàrdies armats.

Les autoritats de Minsk neguen les acusacions d’estar fomentant aquestes arribades. Però no han ocultat que van obrir la barrera conscientm­ent. L’autoritari Lukaixenko va dir al maig que abans Bielorússi­a protegia la UE dels fluxos migratoris, però que no tenia sentit continuar fent-ho després de les sancions occidental­s per la repressió contra l’oposició de l’últim any.

El 2021 milers d’immigrants, sobretot de l’Iraq i de l’Afganistan, han creuat il·legalment des de Bielorússi­a Lituània, Letònia i Polònia, que no tenen prou mitjans per lluitar amb aquesta crisi. Entre gener i agost més de 4.000 van arribar així Lituània. Com a comparació, el 2020 ho van fer 74; el 2019, només 36.

Gràcies als esforços de la diplomàcia de Brussel·les, va ser possible convèncer l’Iraq que cancel·lés els vols a Minsk. Després de les mesures preses per Lituània, el flux a la seva frontera s’ha reduït, però s’ha traslladat a Letònia i, sobretot, a Polònia. Més de 2.100 immigrants han intentat entrar a Polònia de forma il·legal des de Bielorússi­a a l’agost.

L’ús de les migracions com a arma política no és nou. Al seu llibre Weapons of mass migration ,lapolitòlo­ga dels Estats Units Ketty Greenhill va estudiar 56 casos entre el 1951 i el 2006. A més de la pressió humana, el fenomen sol provocar confrontac­ió política t a T o dins del país afectat. Així ha succeït en aquest cas.

A Lituània hi va haver protestes contra la construcci­ó de centres per a refugiats. A Polònia, el govern ha de fer front a les crítiques per no obrir les portes a tots. El 25 d’agost Amnistia Internacio­nal demanava a Varsòvia que permetés l’entrada al país a aquest grup de 32 persones. “A l’envoltar-los de guàrdies fronterers armats, Polònia està mostrant una resposta insensible a la seva difícil situació”, deia l’oenagé.

“Cap ésser humà, sigui quin sigui la seva religió o origen, no ha de ser instrument de la lluita política”, deia el 26 d’agost l’arquebisbe catòlic de Gniezno, Wojciech Polak, que apel·lava als polítics a buscar junts una solució.

Però el govern polonès argumenta que obrir les portes encoratjar­à una immigració il·legal més nombrosa i farà el joc a Lukaixenko. Polònia ha anunciat aquesta setmana plans per construir una nova tanca en 150 dels seus gairebé 400 quilòmetre­s de frontera amb Bielorússi­a. Lituània també vol reforçar la seva frontera i ha dit que completarà una tanca de 508 quilòmetre­s el setembre del 2022.c

“Ho hem perdut tot, volem anar a Polònia i a Alemanya, ajudeu-nos”, implora un afganès atrapat a la frontera

 ?? MATEUSZ WODZIÅ SKI / AP ?? Migrants després de travessar la frontera entre Bielorússi­a i Polònia el 19 d’agost
MATEUSZ WODZIÅ SKI / AP Migrants després de travessar la frontera entre Bielorússi­a i Polònia el 19 d’agost

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain