La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA ultimen el replegamen­t militar en situació de “màxim perill”

Biden avisa de l’“alta possibilit­at” d’un altre atemptat a Kabul les pròximes hores

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El marine Rylee McCollum era un nadó quan hi va haverels atemptats de l’11-S del 2001.

Va néixer a començamen­ts d’aquell any, a Wyoming. Diuen que des de petit volia allistar-se a l’exèrcit. Així que va acabar el batxillera­t el 2019 i va celebrar els 18 anys, va complir aquell somni.

Al febrer es va casar –la seva dona està embarassad­a de bessons– i a l’abril el van enviar per primera vegada en un desplegame­nt a l’estranger, a Jordània. Fa unes setmanes el van destinar a l’aeroport de Kabul.

McCollum tanca el cercle, del principi de la guerra de l’Afganistan al seu final. Ell és un dels tretze militars dels Estats Units –tots més o menys d’edats semblants– que van perdre la vida a l’atemptat de dijous. Els seus cadàvers ja van emprendre aquest dissabte el viatge definitiu, en fèretres.

Aquells tretze “herois”, com se’ls qualifica per facilitar l’evacuació de milers de ciutadans, són la raó per la qual el president Joe Biden va ordenar divendres un bombardeig de represàlia a la província Nangahar, a l’àrea de Jalalabad. “No serà l’últim”, va advertir Biden dissabte. En aquella acció amb avions no pilotats hi van morir dos militants de l’Estat Islàmic (facció ISIS Khorassan) d’alt perfil. Hi va haver un ferit, però no es van lamentar pèrdues civils, va assegurar el general Hank Taylor.

El general va descriure els dos objectius com “un planificad­or i un facilitado­r”. No va voler precisar si van estar implicats en l’atemptat suïcida de Kabul.

Altres fonts van assenyalar que un d’ells estava treballant en un altre atemptat a l’aeroport de la capital del país asiàtic. El Pentàgon i el Departamen­t d’Estat van activar l’alarma perquè temen que aquests dos últims dies que falten per completar la retirada poden ser “molt insegurs”. Segons el portaveu de Defensa, John Kirby, “el perill és actiu i molt actiu i utilitzare­m tots els mitjans necessaris per prevenir atacs”.

El president va insistir. “La situació sobre el terreny continua sent extremamen­t perillosa i l’amenaça terrorista a l’aeroport continua alta. Els nostres caps militars m’han informat que un atac és altament probable les pròximes 24-36 hores”, va explicar Biden.

El calendari del 31 d’agost continua invariable, va insistir el portaveu. Hi ha circumstàn­cies que ho evidencien. Entre el 27 i el 28 d’agost es van evacuar 6.800 persones en 66 vols militars i civils. Això fa que ja siguin 117.500 els que han estat trets de l’Afganistan mitjançant aquest pont aeri. D’ells, 5.400 són dels Estats Units. Allà encara hi queden uns 350 nord-americans que volen anar-se’n.

La prova que alguna cosa ha canviat és que amb un nombre semblant de vols la jornada anterior es van desplaçar al doble de persones. Passa que es disposa de menys espai perquè es necessita per incloure l’equipament. “L’exèrcit ha començat a replegar-se”, va reconèixer Kirby, tot i que no va concretar el nombre de tropes que ja se n’han anat.

El portaveu va repetir que els talibans controlen el perímetre de l’aeroport, però les instal·lacions i totes les portes continuen sota control dels Estats Units. “Mantenim la capacitat de defensar-nos”, va dir.

“Continuem operant a l’aeroport fins al final per assegurar-nos que podem executar les nostres operacions”, va intervenir el general Taylor.

A l’hora de fer balanç sobre el pes en l’organitzac­ió dels dos terroriste­s “caçats”, Kirby va accentuar que eren dues peces importants i, per tant, “han perdut capacitat operativa per preparar atemptats”.

Però va matisar: “En cap cas no

El president diu que l’acció de represàlia que va deixar dos terroriste­s morts “no serà l’última”

pretenem donar a entendre que ja els tenim i que no ens preocupen. Ningú no diu això, l’amenaça és activa”.

L’operació contra tots dos militants –no es van donar els seus noms– es va basar en informacio­ns dels serveis d’intel·ligència, sense la col·laboració dels talibans, van recalcar. “Intel·ligència va assenyalar els objectius”, va afirmar Kirby davant les denúncies que els nord-americans són ostatges dels talibans.c

 ?? DPA / EP ?? Membres de la tripulació de cabina de el vol de Turkish Airlines, amb el nadó que acabaven d’ajudar a néixer a bord
DPA / EP Membres de la tripulació de cabina de el vol de Turkish Airlines, amb el nadó que acabaven d’ajudar a néixer a bord
 ?? WALI SABAWOON / AP ?? Un avió militar dels Estats Units enlairant-se de l’aeroport Hamid Karzai de Kabul ahir
WALI SABAWOON / AP Un avió militar dels Estats Units enlairant-se de l’aeroport Hamid Karzai de Kabul ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain