La Vanguardia (Català-1ª edició)

Itàlia es vanta de ser el país de la UE que ha evacuat més afganesos

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

El ministre d’Exteriors italià, Luigi Di Maio, es va enorgullir que Itàlia sigui el país comunitari que ha aconseguit evacuar a més afganesos després de l’arribada al poder dels talibans. “Vull agrair tots els que han treballat aquests dies per a l’evacuació de gairebé 5.000 afganesos. Som el primer país de la UE per nom de ciutadans afganesos evacuats”, va dir ahir a l’aeroport de Fiumicino a Roma després de l’arribada de l’últim vol, amb 58 afganesos.

Amb ells ja són uns 4.900 els ciutadans d’aquest país evacuats des de juny, quan tres avions ja van posar fora de perill 228 intèrprets. Són números més elevats que Alemanya (4.100, dijous),

França (més de 2.500) i Espanya (més de 2.200). Al costat dels EUA, Turquia, el Regne Unit i Alemanya Itàlia és un dels cinc països més implicats en la missió Suport Decidit de l’OTAN.

A l’últim avió militar viatjava Tommaso Claudi, el jove cònsol de 30 anys, la fotografia del qual ajudant a passar nens a l’interior de l’aeroport ha fet la volta al món. Ambell estava Stefano Pontecorvo, alt representa­nt civil de l’OTAN, que va coordinar les operacions des de l’aeroport de Kabul. El diplomàtic italià assegura que tenen la consciènci­a tranquil·la perquè ho han fet “el millor possible sota aquestes circumstàn­cies”.

Itàlia ha instal·lat un campament als Abruços, en el centre del país, perquè uns 2.000 afganesos passin la quarantena i es vacunin, en espera que puguin instal·lar-se en altres allotjamen­ts. D’altres han estat traslladat­s a casernes militars.c

 ?? TWITTER ?? Tuit de F. Hossaini sobre la seva partida
TWITTER Tuit de F. Hossaini sobre la seva partida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain