La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’arribada del gas algerià no està en risc”

-

en van prendre nota, em van fer alguna pregunta sobre l’operació i no em van traslladar cap crítica. Mirin, el que estava i està en joc a l’Afganistan no pot ser un tema partidista.

I en ple ‘moment Afganistan’ el rei del Marroc envia un missatge de reconcilia­ció amb Espanya.

Hem apreciat aquestes paraules del rei del Marroc, ja que traslladen un desig de diàleg basat en la mútua confiança, que és el que nosaltres volem. La diplomàcia demana paciència i temps lents. Ho repeteixo des que vaig ser nomenat ministre i em sembla que ha quedat clar. Som enfront de signes esperançad­ors.

Tot i això, tres dies després del discurs del rei Mohamed VI, Algèria trenca relacions diplomàtiq­ues amb el Marroc. Ja que la tensió entre els dos països eren patent des de feia setmanes, fa l’efecte que el Marroc es va voler avançar a la ruptura algeriana restablint línies de diàleg amb Espanya. Espanya vol tenir una bona relació amb els seus socis més importants i també vol que aquests socis mantinguin la millor relació possible entre ells. I quan compartim una mateixa regió del món com és la Mediterràn­ia occidental, ho volem amb més motiu encara. Volem contribuir a un clima de calma, tranquil·litat i bon veïnatge. Aquest serà sempre el nostre objectiu a la Mediterràn­ia occidental, tant amb el Marroc com amb Algèria.

Aquesta vegada no serà fàcil tenir bona relació amb el Marroc i Algèria alhora.

Hem tingut sempre una extraordin­ària relació amb els dos països. Tots dos són socis molt importants per a nosaltres. Tots dos són països amics. Tots dos són grans països. Treballare­m per a l’entesa.

Espanya modificarà la seva posició sobre el Sàhara Occidental?

Espanya sempre treballarà en el marc de les Nacions Unides. La relació entre el Marroc i Espanya és un entramat ric, ampli, d’interessos de tota mena. Aquest n’és un i n’hi ha molts d’altres. Cal veure la relació entre Espanya i el Marroc en tota la seva globalitat.

Ha parlat aquests últims dies de la qüestió del Sàhara amb el secretari d’Estat nord-americà Antony Blinken?

Bé, jo no revelaré el contingut de les meves converses amb els meus homòlegs. Els puc dir que amb el senyor Blinken hem tocat tots els temes que són d’interès comú, que en són molts. Respecte al Sàhara Occidental, el que compta és la centralita­t de les Nacions Unides.

L’abril, Algèria va sol·licitar a Espanya que acollís el senyor

Brahim Gali, secretari general del Front Polisario, greument malalt de covid. Si vostè hagués estat llavors ministre d’Afers Exteriors, hauria acceptat aquesta sol·licitud sense informar-ne el Marroc?

No m’agrada fer política ficció.

Alger ha trencat relacions diplomàtiq­ues amb Rabat i ara es planteja deixar de subministr­ar gas al Marroc a partir del 31 d’octubre, data en què caduca el contracte de subministr­ament a través del gasoducte transfront­erer Magrib Europa. Ja que aquest gasoducte

Alarma “Hi ha risc de terrorisme islàmic a Europa, sí; aquest risc no ha desaparegu­t mai”

Mohamed VI “El missatge del rei del Marroc a favor del diàleg amb Espanya és prometedor”

La qüestió de fons “La posició d’Espanya sobre el Sàhara sempre estarà en el marc de l’ONU”

L’agenda “Les relacions d’Espanya i el Marroc inclouen molts més afers que el Sàhara”

20

8 36

Castella i Lleó 24 146

 ?? DANI DUCH ?? El ministre Albares, ahir, durant l’entrevista
DANI DUCH El ministre Albares, ahir, durant l’entrevista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain