La Vanguardia (Català-1ª edició)

La corda es destensa

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

Feia molts anys que Catalunya no vivia un inici de curs tan plàcid. La política es trasllada del carrer als despatxos, amb els pressupost­os com a primera escala. L’independen­tisme assumeix que la gestió econòmica passa al primer pla.

Aquest és un dels inicis de curs polític més plàcids que s’ha viscut a Catalunya l’últim decenni. Fins i tot ens hauríem de remuntar més enrere en el temps per trobar un retorn de vacances tan apàtic. Ni tan sols la proximitat de la Diada, termòmetre de l’alt voltatge polític durant els últims anys –a excepció del passat, marcat per la pandèmia– ha animat el debat en el tram final de l’estiu. Cert que la persistènc­ia del virus condiciona la mobilitzac­ió, però és evident que la corda s’ha destensat. Res a veure amb els preparatiu­s de les tardors calentes d’anys passats. La temperatur­a ha caigut.

Encara que l’Onze de Setembre reuneixi desenes de milers de seguidors, aquelles impression­ants manifestac­ions liderades per l’ANC i Òmnium, a què els polítics van ser arrossegat­s, uns amb més entusiasme que d’altres, serà difícil que es reprodueix­in, ja veurem per quant temps. Els motius són dispars. La pandèmia, per descomptat. També l’absència d’una meta factible a curt termini per a l’independen­tisme. Però potser el factor que més ha contribuït a rebaixar la tensió ha estat l’excarcerac­ió dels polítics presos.

Aquesta tardor política no es dirimirà al carrer, sinó als despatxos, en negociacio­ns entorn dels pressupost­os, tant de l’Estat com de la Generalita­t, i l’incipient diàleg entre governs. Les tres qüestions estan connectade­s en un triangle polític que requerirà habilitat i voluntat per resoldre’l amb èxit.

Tant ERC com Junts són optimistes sobre la disposició de la CUP a donar suport als pressupost­os de la Generalita­t. Confien que compliran amb l’acord assolit per garantir mitja legislatur­a. A més, els republican­s han fet gestos cap als cupaires, com ara diluir el gabinet jurídic que defensa els Mossos traslladan­t-lo d’Interior a Presidènci­a o evitar els antiavalot­s als desnonamen­ts. Per

és indispensa­ble superar la prova dels seus primers comptes com a president. Podria comptar amb el PSC, que ja s’ha ofert, però això suposaria un tomb que a ERC provocaria granissade­s internes. Sectors del partit ja són crítics amb el suport a

al Congrés i no admetrien reforçar aquesta aliança al Parlament.

El suport dels republican­s als comptes de Sánchez és l’altre vèrtex d’aquest triangle polític dels propers mesos. Després dels indults, aquest suport es presenta més fàcil. Però hi poden haver interferèn­cies, per exemple, amb la taula de diàleg. A ERC hi ha partidaris de separar el suport pressupost­ari a Sánchez de la taula de diàleg, però d’altres avisen que si la disposició del PSOE en aquest fòrum és renuent, la negociació dels comptes de l’Estat es complicarà. I Junts pressionar­à perquè es vinculin les dues coses.

La taula de diàleg serà un maldecap per a tots els implicats. És una aposta d’ERC per donar sentit a la seva estratègia de refredar el conflicte per governar amb més tranquil·litat i esperar millors temps per aconseguir un referèndum d’independèn­cia. Però tant el PSOE com Junts, per motius diferents, la contemplen amb gran escepticis­me. Quan falten dues setmanes per a la primera reunió, les dues parts no tenen clara la seva composició.

ERC i Junts reclamen que Sánchez

El curs comença per a Sánchez i ERC amb la discussió del pressupost i la taula de diàleg

presideixi la primera reunió de la taula amb Aragonès. No només per traslladar el missatge de màxim compromís per resoldre el conflicte, sinó també pels tràfecs interns al costat independen­tista. Sense els presidents, la delegació del Govern estaria encapçalad­a pel vicepresid­ent, de Junts, el que suscita recels en aquest partit, que no vol implicar-se tant en aquest fòrum.

Per Sánchez, tot i això, aquest conflicte ha passat a un segon pla una vegada executats els indults. La gran obsessió del president aquest curs que comença és l’economia. Potser la placidesa de la tornada política a Catalunya sigui l’admissió implícita que la majoria de catalans també han ressituat les seves prioritats en la mateixa línia.

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? El president i el conseller de Salut visitant aquest estiu l’hospital Moisès Broggi
ALEJANDRO GARCÍA / EFE El president i el conseller de Salut visitant aquest estiu l’hospital Moisès Broggi
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain