La Vanguardia (Català-1ª edició)

La batussa política agreuja la crisi mediambien­tal del mar Menor

PP i PSOE s’acusen de passivitat malgrat l’acord assolit aquesta mateixa setmana

- ÁNGELA DE LA LLANA Múrcia

La treva política que van segellar dimecres, 25 d’agost, el president del govern de Múrcia, Fernando López Miras (del PP) i la titular del Ministeri per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, amb l’objectiu de salvar d’una mort imminent el mar Menor, ha durat tot just dos dies. El que la diputada nacional de Vox, Lourdes Méndez, qualificav­a d’“una pantomima i un espectacle vergonyós”, ha estat ratificat pels secretaris generals del PP i el PSOE, que reconeixen que “el pacte no ha funcionat”.

La ministra Ribera va visitar el mar Menor deu dies després que es produís un nou episodi d’anòxia, una manca d’oxigen en l’aigua pels abocaments de nitrats procedents de l’agricultur­a, que va deixar les riberes plenes de tones de peixos i crustacis morts, com ja va passar el 2019.

El panorama, carregat d’acusacions creuades entre el Govern regional i central sobre qui tenia la responsabi­litat del desastre ecològic que està acabant amb la llacuna, es va tornar en un aparent entesa després que les dues administra­cions enterressi­n la destral de guerra i escenifiqu­essin una treva que “pretenia posar fi a una disputa de competènci­es que ningú no entén”, segons va declarar el president regional. Curiosamen­t, aquesta afirmació arribava un dia després que el govern denegués la declaració de zona catastròfi­ca a Múrcia.

En la mateixa línia, la titular de Transició Ecològica es va mostrar “satisfeta per un dia en què hem aconseguit fer un pas endavant molt important”. Ribera hacalitat via assegurat, dos dies abans, que el que passa al mar Menor “no és una cosa que passi un dia ni en un cap de setmana”, sinó el resultat d’“anys d’abandó”.

Tot i això, el secretari general dels socialiste­s murcians, Diego Conesa, té clar que el PP no té voluntat de solucionar el problema. “Portem perduts cinc anys perquè no volen arribar a l’arrel del que passa, cal entrar-hi de ple, això no es pot resoldre amb tiretes”. Va afegir que, després de la treva segellada amb Ribera, “no s’ha actuat per part del govern regional”.

Molt al contrari, el secretari regional del PP a Múrcia, José Miguel Luengo, dubta que “la voluntat de la ministra d’arreglar el problema del mar Menor sigui certa” i explica que “fins al moment no hem vist cap actuació”.

Luengo, que és alcalde de la lomarmenor­ense de San Javier, afirma que “el Govern no ha invertit ni un cèntim per al mar Menor en els últims cinc anys. No hi veig com a alcalde prou implicació”. A més en declaracio­ns a la televisió autonòmica va assegurar que “la situació és molt crítica, continuen entrant nutrients, i és fonamental evitar que l’aigua entri per les rambles”.

El secretari d’Economia i Medi Ambient de Podem en l’àmbit regional, Antonio Urbina, creu “urgent” el cessament dels abocaments en una franja de dos quilòmetre­s, eliminar els regadius il·legals i crear el parc regional

Els ultranacio­nalistes, que reclamen noves eleccions, s’han erigit en defensors dels agricultor­s

del mar Menor. Considera que “s’ha produït un clar abandó de les dues administra­cions, que s’han passat la pilota i no han complert amb les seves responsabi­litats”. Mentrestan­t, Ciutadans sol·licitarà la creació d’una comissió d’investigac­ió al Senat.

El PP de la Regió de Múrcia, té en aquesta batalla un clar competidor: Vox, que ha reclamat eleccions. Els populars temen que la formació d’Abascal, que va arrasar a les passades eleccions a la zona del mar Menor, els tregui votants, ja que els ultranacio­nalistes s’han erigit en defensors dels agricultor­s en una regió en la qual el sector agrícola té un pes clau.

 ?? JOSE MIGUEL FERNANDEZ / AFP ?? Milers de persones van formar ahir una cadena per protestar per la situació del mar Menor
JOSE MIGUEL FERNANDEZ / AFP Milers de persones van formar ahir una cadena per protestar per la situació del mar Menor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain