La Vanguardia (Català-1ª edició)

El control de la pandèmia es juga les pròximes quatre setmanes

Les claus: que augmenti la vacunació i el compliment estricte de les mesures covid La immunitat de grup és il·lusòria fins i tot amb un 70% de població vacunada Els experts defensen la 3a dosi als immunodepr­imits, a l’octubre com a molt tard

- SUSANA QUADRADO Barcelona

Qualsevol anàlisi sobre com serà la rentrée d’aquest setembre encara en pandèmia no pot obviar una evidència: amb aquest virus no es pot descartar res. En això coincideix­en d’entrada els experts que han permès que La Vanguardia dibuixi escenaris plausibles per a la tardor. Sobre com pot evoluciona­r l’epidèmia avancen algunes respostes el cap d’Epidemiolo­gia de l’hospital Clínic, Antoni Trilla, i el professor de l’Escola Andalusa de Salut Pública a Granada, José Martínez Olmos.

El pic d’encomanats es va aconseguir el 23 de juliol. Després va venir el rebot d’hospitalit­zacions, ucis i morts. La situació va començar a revertir a mitjans d’agost. Una altra vegada, Espanya es torna a encaminar cap a l’estabilitz­ació de l’escenari epidemiolò­gic després d’un descens continuat de la incidència acumulada (276 casos per 100.000 habitants) i de la pressió assistenci­al, encara altes. Les comunitats amb més ocupació covid a les ucis són Catalunya (36,78%) i Madrid (31,8%): la majoria d’aquests pacients tenen entre 40 i 65 anys sense la pauta vacunal sencera.

Al Departamen­t de Salut temen l’efecte botellot en la corba de l’epidèmia, una pujada que no es veuria reflectida en les estadístiq­ues fins ben entrat el setembre. Els experts no descarten que hi hagi aquesta pujada eventual, malgrat que la repercussi­ó sobre la corba dependrà de tres factors: de com avanci la vacunació de la gent que encara no s’ha vacunat o que tenen pendent la segona dosi, del compliment estricte de les mesures covid (ventilació, higiene, distància) i que no s’aixequin les restriccio­ns actuals. El temor és que el virus, circulant amb molta llibertat, pugui afectar la població no vacunada o parcialmen­t vacunada, en la qual fins ara encara no ha tingut impacte. Conclusió: no es pot abaixar la guàrdia.

Quina és la situació actual?

El temor és que el virus circulant amb llibertat pugui afectar la població no vacunada o parcialmen­t vacunada

És en risc aquesta estabilitz­ació de l’epidèmia?

Per què són claus les pròximes quatre setmanes?

Hi ha en joc el control de la pandèmia. És important arribar al novembre en les millors condicions possibles, ja que arriba el fred i habitualme­nt altres virus respirator­is. La consolidac­ió de la tendència a la baixa s’hauria de produir al llarg del setembre i octubre, que és quan conflueixe­n diversos riscos. La possible pujada de contagis pels botellots i la relaxació estival, que la vacunació no s’acabi de completar (a l’agost s’ha alentit i preocupa que no acabi d’arrencar entre els grups de 20 a 35 anys) i que aquesta relaxació es mantingui per l’anomenada “fatiga pandèmica” en aquesta rentrée, amb la reactivaci­ó de tota l’activitat laboral i acadèmica i una mobilitat més gran. També és important conèixer la incidència de la variant delta als centres escolars: experts i pediatres consideren un error tornar a les ràtios prepandèmi­a (no s’autoritza la vacuna per als més joves de 12 anys) i demanen de continuar extremant les mesures covid en l’entorn escolar.

Hi haurà una sisena onada?

Cal comptar que puguin venir més onades, tot i que lògicament no seran tant potents com aquesta cinquena perquè hi haurà més persones vacunades. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va donar com a “molt probable” que hi hagi una sisena onada aviat, un pronòstic que els experts no gosen aventurar. A hores d’ara, sobretot a Catalunya, l’alta ocupació hospitalàr­ia per covid no ha permès reprendre sense esperes l’activitat assistenci­al no urgent d’altres patologies. Que el que pugui venir sigui una onada o bé un seguit d’onades petites no només depèn del nombre de contagis i la càrrega de gravetat sinó de com impactin en el sistema sanitari. Que la capacitat de rastreig no es torni a col·lapsar com va passar el juliol a Catalunya també és clau. A més, s’està detectant una relaxació en el compliment de quarantene­s i aïllaments.

 ??  ?? El públic d’un festival de flamenc mantenint les distàncies covid, dijous a la plaça de l’Ajuntament de Pamp
El públic d’un festival de flamenc mantenint les distàncies covid, dijous a la plaça de l’Ajuntament de Pamp

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain