La Vanguardia (Català-1ª edició)

Es tem que el repunt de morts a residèncie­s sigui la punta de l’iceberg

El sector, molt preocupat al disparar-se, des de mitjans de juliol, les defuncions

- JAVIER RICOU Lleida

El semàfor vermell de la covid s’ha tornat a encendre a les residèncie­s. El virus s’ha colat una altra vegada en un 20% dels geriàtrics de Catalunya. I les morts en aquests centres, amb gairebé tota la població vacunada, s’han multiplica­t les últimes setmanes. Passa a tot Espanya.

Les xifres parlen. La setmana del 5 de juliol només es van comptabili­tzar, amb dades de l’Imserso, un mort a les residèncie­s espanyoles. Un mes i mig després (la setmana del 15 d’agost) les defuncions per covid es van disparar fins a 151 morts en només set dies.

Una tendència de la qual Catalunya no escapa. Dels 72 morts en quatre mesos i mig (entre l’1 de març i el 14 de juliol) s’ha passat a 256 morts entre el 15 de juliol i el 23 d’agost. O dit d’una altra manera, en poc més d’un mes s’han quadruplic­at les morts en relació amb les registrade­s els anteriors quatre mesos i mig. La primera explicació? Les vacunes no farien, amb la variant delta, l’efecte esperat en unes persones grans vacunades amb la pauta completa ja fa sis mesos. En algunes residèncie­s la reaparició del virus causa estralls que recorden el que es va viure en el moment més difícil de la pandèmia, amb un alt percentatg­e de morts entre els infectats.

Què ha passat perquè el semàfor verd canviï a vermell? Andrés Rueda, coordinado­r de residèncie­s de l’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials, només pot contestar a aquesta pregunta a partir del que ell i els seus col·legues veuen en el seu dia a dia . I la resposta és inquietant. “La situació actual no té res a veure amb el que es va viure mesos enrere amb els primers brots apareguts després de la vacunació de la majoria d’usuaris”, revela. La diferència entre llavors i la realitat de les últimes setmanes “és que ara el virus torna a ser molt més letal, quan només tres mesos enrere la majoria de casos detectats eren lleus i asimptomàt­ics”. Rueda augura que “podríem estar només davant la punta de l’iceberg d’una nova mortaldat en aquests centres”. També està molt preocupada María José Carcelén, portaveu de la plataforma Coordinado­ra de Residèncie­s 5 +1. En aquesta nova realitat s’han aliat molts enemics. “Tenim una variant més contagiosa; la falta de personal impedeix sectoritza­r els centres i gairebé un 10% dels treballado­rs no està vacunat”.

Juan Ignacio Vela, president de Lares, grup social amb un miler de geriàtrics repartits per Espanya, també alerta del risc que la història es repeteixi vist el que va passar a l’agost. Per evitar “tornar a episodis dramàtics”, Vela demana que la vacuna sigui obligatòri­a per als treballado­rs. Això ja ho estudia el Govern. Un requisit que s’ha d’entendre “com un acte de generosita­t”, diu Vela.

Tots demanen mesures immediates. “Si aquesta creixent mortalitat té relació amb una baixada de la immunitat de la vacuna, ens cal urgentment un estudi de seropreval­ença a les residèncie­s”, apunta Andrés Rueda, fet amb el qual coincideix María José Carcelén. “Alguns

Vacunes obligatòri­es, estudis d’immunitat i més personal per sectoritza­r, són ara les primeres demandes

El dubte ara és si la vacuna ja no és tan efectiva, sis mesos després, amb la variant delta

països com Portugal ja ho estan fent”. Les residèncie­s són, pel fet d’haver rebut les primeres vacunes, el millor laboratori de proves. El Ministeri de Sanitat ha anunciat aquesta mateixa setmana que atendrà aquesta petició i es faran els estudis.

Montserrat Llopis, directora general de l’Associació Catalana de Recursos Assistenci­als (ACRA), no amaga tampoc la seva preocupaci­ó per aquest repunt de morts a les residèncie­s. Recalca, tot i això, que un 80% dels centres catalans estan ara lliures del virus, i que la situació encara està lluny del pic de la primera i segona onada.

Llopis també demana que es facin estudis per saber quin és el grau actual d’immunitat de les persones grans, i és favorable a la vacunació obligatòri­a dels treballado­rs de les residèncie­s. El seu consell és “no abaixar la guàrdia i seguir dia a dia l’evolució”.c

 ?? MERCÈ GILI ?? Salut confia que l’alegria recuperada a les residèncie­s gràcies a les vacunes perduri
MERCÈ GILI Salut confia que l’alegria recuperada a les residèncie­s gràcies a les vacunes perduri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain