La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Espanya buida s’omple de molins de vent

- ANTONIO CERRILLO XAVIER JURIO (FOTOS) Barcelona

L’Espanya buida (o buidada) va camí d’omplir-se de parcs eòlics, cosa que està provocant controvèrs­ies en algunes àrees del territori. La política energètica, destinada a descarboni­tzar l’economia i a combatre el canvi climàtic, ha comportat una clara aposta per les fonts renovables (sobretot, eòlica i fotovoltai­ca) per a donar compliment als objectius climàtics. Però aquest procés està sent convuls i aconseguei­x contestaci­ó en llocs poc poblats; per exemple, al Matarranya (Terol).

Només a la província de Terol s’han presentat en any i mig 95 projectes de parcs eòlics, quatre dels quals afecten la comarca de Matarranya, on estan sent mal acollits.

Diverses veus a la comarca del Matarranya assenyalen, tot i això, que aquest desembarca­ment eòlic pot truncar l’aposta per un desenvolup­ament local assentat aquests anys en la preservaci­ó del paisatge. “Nosaltres vivim del paisatge, i de l’agricultur­a, que és part d’aquest paisatge. És el que busca la gent que ens visita. Els qui ens visiten diuen: ‘Si això s’omple de molins, no vindrem!’”, assenyala Marta Ferràs, presidenta de l’Associació d’Empresaris del Matarranya, gerent de l’hotel rural La Torre del Visco (a Fontdespat­la).

Ferràs sosté que la presència d’infraestru­ctures eòliques al territori xoca amb un model de desenvolup­ament que pivota sobre el turisme rural de qualitat i els productes agrícoles de proximitat (vi, oli...), cosa que ha despertat noves activitats, com l’agricultur­a ecològica, la rehabilita­ció de masies o el petit comerç, amb una filosofia de respecte mediambien­tal. “Si aquest paisatge desapareix, la gent deixarà de venir”, repeteix. El fet que els hotels siguin plens (després del confinamen­t per la covid) és una de les proves que aquest model és l’encertat. La comarca és molt visitada per catalans i valencians, i, últimament, també per bascos i madrilenys.

Espanya viu un nou impuls de l’energia eòlica. Té instal·lats 27.275 MW eòlics (2020) repartits en 1.200 parcs de més de 1.000 municipis; i el Pla Nacional d’Energia i Clima preveu augmentar-ne la potència un 45% (50.333 MW) per al 2030. Per això, els impactes i l’oposició també sovintegen.

“Tenim una zona amb un paisatge molt valuós que ens ha estat llegat des de fa generacion­s, i

De vegades els projectes es veuen com un atac a la preservaci­ó del paisatge o la identitat

Els opositors demanen un model centrat en l’autoconsum i la generació distribuïd­a

Les empreses promouen grans inversions i estan disposades a dialogar amb els pobles

ens sentim responsabl­es de conservar-lo”, diu Juanjo Pérez, portaveu de Gent del Matarranya, entitat que promou la mobilitzac­ió social. Pérez deixa clar que no volen cedir a ningú de fora les regnes de la transforma­ció del seu paisatge

En una línia semblant es manifesta Esperanza Miravete, de Valljunque­ra, professora d’institut, per a qui “ningú no voldrà venir a un Matarranya ple de molins perquè enlletgeix­en el territori”. L’altura total dels aerogenera­dors (200 m.), les línies d’alta tensió per evacuar l’electricit­at o l’obertura de camins i rases en zones que abans eren camps són altres elements de transforma­ció que qüestiona.

Molts d’aquests pobles no tenen més de 100 habitants, per la qual cosa l’enorme dimensió dels projectes trenca l’imaginari de la identitat local. “No necessitem aquesta energia. Amb pocs molins en podríem autoprovei­r. Volem renovables però de manera ordenada, planificad­a, d’acord a un pla estratègic”, afegeix.

La comarca del Matarranya va demanar al govern d’Aragó i al Ministeri per a Transició Ecològica una moratòria de, com a mínim, dos anys perquè es paralitzi la tramitació dels projectes, mentre l’oposició s’ha estès, sobretot, als municipis de La Freixneda, Ràfels, Fórnols i la Portellada , entre altres.

Un dels actors d’aquest boom eòlic és Capital Energy, que promou a l’Aragó 1.500 MW, sobretot eòlics, repartits en més d’una desena de projectes. “La posada en marxa de tota aquesta capacitat renovable suposarà una inversió superior als 1.100 milions d’euros, generarà prou electricit­at neta com per proveir més d’1,7 milions de llars a l’any i evitar l’emissió anual d’uns 1,6 milions de tones de CO2”, ressalta els beneficis del seu pla Fernando Liso, responsabl­e de Promoció a l’Aragó de Capital Energy.

Les noves instal·lacions d’energia “propiciara­n la creació d’uns 8.500 llocs de treball i comportarà una aportació fiscal de més de 26 milions d’euros”, assenyala Liso. En la fase d’operació i mantenimen­t, la companyia donarà feina permanent i de qualitat a més de 300 profession­als de la regió i la contribuci­ó fiscal anual se situarà per sobre dels 8 milions d’euros, afegeix.

La companyia Capital Energy promou els parcs eòlics Paucali, Arlo, Céfiro i Argestes (504 MW) a les comarques del Baix Aragó, Baix Aragó-Casp i Matarranya. La tramitació de tot això es va iniciar aquest divendres quan es va obrir el procés d’informació pública. Malgrat tot, Capital Energy mostra “una predisposi­ció total a escoltar i atendre aquestes reclamacio­ns raonables i coherents d’associacio­ns veïnals, ajuntament­s i altres col·lectius”.

Altres municipis a Terol veuen en aquestes inversions una oportunita­t de desenvolup­ament i obtenció d’ingressos en forma d’impostos; però Javier Oquendo, portaveu de la Plataforma en Defensa dels Paisatges de Terol, ho té clar: “Estem d’acord en el canvi cap a les renovables i a abandonar els combustibl­es fòssils; però proposem un canvi de model centrat en l’autoconsum i la generació elèctrica distribuïd­a”. Experts de l’Institut Català d’Energia jutgen, en canvi, que l’autoconsum no seria suficient per cobrir els objectius climàtics o la demanda futura, per això es necessiten també instal·lacions de gran mida per anar suplint el gas o la nuclear com a font de generació.

“No podem convertir els enclavamen­ts naturals en zones industrial­s”, diu Oquendo, educador ambiental, ja que “al Maestrat, dels 22 projectes presentats, 14 van sobre zones de la Xarxa Natura 2000” on resultaran afectades –diu– aus o ratpenats. Pel portaveu de la Plataforma, fins i tot assumint els ingressos econòmics i els llocs de treball promesos la balança s’inclina en favor “de la conservaci­ó de la biodiversi­tat, les activitats tradiciona­ls o el paisatge”.

La visió empresaria­l és diferent: “No pretenem promoure projectes que no tinguin la conformita­t amb els afectats. L’Administra­ció ens exigeix que aconseguim un percentatg­e suficient d’acords amb els propietari­s per atorgar la declaració d’utilitat pública concreta del projecte”, diu Carlos Reyero, director general de Forestalia, una altra de les empreses que protagonit­za el renaixemen­t de l’energia eòlica.

El grup Forestalia ha iniciat davant l’Administra­ció la tramitació de més d’un centenar d’instal·lacions d’energia renovable a l’Aragó (8 GW, eòlica i solar), amb una inversió d’uns 7.000 milions d’euros, en gran part centrada al despoblat Terol (3 GW, 2.400 milions d’euros).

En la seva política expansiva, Forestalia manté aliances que inclouen tant grans empreses (com Repsol, LightSourc­e BP, GE o Engie) com a fons d’inversió i pensions com Mirova, Bruc i Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIP).

A més, la companyia promou més de 150 parcs eòlics i solars a l’Aragó planificat­s per atendre la demanda futura de Catalunya, on es manté bloquejada la construcci­ó de parcs eòlics i on les necessitat­s creixeran en el futur davant el tancament de les centrals nuclears a mitjà termini.

Per això, Forestalia impulsa tres corredors de línies d’alta tensió que condueixen a Catalunya; un dels quals uniria Terol amb la regió de Barcelona a través de l’itinerari per Begues.

Precisamen­t, el 28 de juliol va sortir a informació pública la sol·licitud d’autoritzac­ió per promoure els primers quatre parcs eòlics i un parc fotovoltai­c d’aquest corredor a l’Aragó incloent les seves línies associades, que arribaran fins al Baix Llobregat. Són la prova que una part de l’Espanya buida (o buidada) va camí de ser la bateria verda de Catalunya.

“Si Catalunya no s’espavila i no es dota urgentment de més capacitat de generació renovable, vindran més projectes des d’Aragó; i aleshores Catalunya no estarà fent front per si sola a la transició energètica”, manifesta el consultor Jaume Morrón, expert en energia.c

Primers passos efectius perquè l’Aragó despoblat sigui la bateria verda per a la regió de Barcelona

 ??  ??
 ?? XAVI JURIO ?? Bordó (Maestrat, Terol), amb un parc eòlic instal·lat a la muntanya
Els molins són protagonis­tes de paisatges abans monopolitz­ats per activitats tradiciona­ls
XAVI JURIO Bordó (Maestrat, Terol), amb un parc eòlic instal·lat a la muntanya Els molins són protagonis­tes de paisatges abans monopolitz­ats per activitats tradiciona­ls
 ?? XAVI JURIO ?? A l’horitzó, cada vegada més present el moviment de les aspes dels aerogenera­dors
XAVI JURIO A l’horitzó, cada vegada més present el moviment de les aspes dels aerogenera­dors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain