La Vanguardia (Català-1ª edició)

El visor d’Isa Solá

El Museu Diocesà exposa fotos d’Haití de la missionera assassinad­a

- JOSEP PLAYÀ Barcelona

El Museu Diocesà de Barcelona inaugura dijous dia 2 de setembre una exposició de fotografie­s de la missionera Isa Solá sobre Haití. Aquest mateix dia de fa cinc anys, la barcelonin­a Isa Solá (1965-2016) va ser assassinad­a al centre de Port-au-Prince, capital d’Haití. Tenia 51 anys i en feia vuit que era en aquest país.

Haití torna a ser actualitat aquests dies, no per la seva violència, no per la seva corrupció, no pels seus canvis de govern, problemàti­ques que segueixen vigents, sinó per un recent terratrèmo­l que ha deixat centenars de morts i milers de damnificat­s. Una altra tragèdia que evoca l’anterior terratrèmo­l del 2010, en què van morir ni més ni menys que 316.000 persones.

“Haití és casa meva, la meva família, la meva feina, la meva alegria, i el meu lloc de trobada amb Déu”

Quan es va produir aquell terratrèmo­l i enmig del caos, Isa Solá va escriure: “Haití és casa meva, la meva família, la meva feina, el meu patiment i la meva alegria, i el meu lloc de trobada amb Déu”. Solá era religiosa de la congregaci­ó de Jesús-Maria, on va estudiar de jove. Un dels escassos objectes de valor que tenia era una càmera fotogràfic­a. I la mostra recull 36 imatges seves agrupades en tres apartats: paisatge, retrats i escenes.

Malgrat la situació del país, un dels més pobres del planeta, les fotos destaquen la bellesa i la passió per les persones. Totes (presentade­s sobre suport d’alumini i easy plafó) estan emmarcades amb diferents frases que va deixar escrites sobre la seva visió de la fotografia. Una de les frases defineix molt bé la seva feina: “Quan enquadro alguna cosa, se m’exigeix estimarla i això em fa bé”.

Isa Solá tenia molta sensibilit­at artística. A més de la seva afició a la fotografia, componia, tocava la guitarra i cantava. Un petit muntatge audiovisua­l permet escoltar la seva veu amb el seu testimoni sobre el terratrèmo­l del 2010. El visitant podrà llegir també l’emocionant testament vital que es va trobar al seu ordinador després de la seva mort. La sala dedica un espai al taller de pròtesi Sant Josep que la missionera va posar en marxa a Port-au-Prince després del terratrèmo­l. El taller va ajudar moltes persones amb amputacion­s que van poder recuperar certa normalitat a les seves vides. El centre continua actiu, adaptat ara per atendre necessitat­s derivades de la pandèmia. El visitant podrà fer donatius per mantenir viu el Projecte Haití, que gestiona el taller de pròtesi, a través de la Fundació Juntos Mejor.

La mostra estarà oberta fins el 8 de novembre (de dimecres a dilluns, de 10 h a 20 h).c

 ?? LV ?? Una de les fotos d’Isa Solá sobre la costa d’Haití
LV Una de les fotos d’Isa Solá sobre la costa d’Haití
 ?? LV ?? Isa Solá amb la càmera
LV Isa Solá amb la càmera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain