La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contra la cultura de l’algoritme

- Miquel Molina @miquelmoli­na / mmolina@lavanguard­ia.es

Vaig tornar a la sala Jamboree el 3 d’agost per veure i escoltar el trio del vibrafonis­ta . Feia més d’any i mig que no entrava al local de la plaça Reial barcelonin­a. Tenia dubtes, perquè el vibràfon pot arribar a ser un instrument insofrible passada la mitja hora. Però el músic va dosificar sàviament la seva aportació donant joc al contrabaix­ista, , i al bateria, , de manera que el concert no decaigués.

Quan vaig arribar a casa vaig buscar a Spotify els temes del grup i en vaig selecciona­r un, la seva versió del Countdown de John Coltrane, per a la meva llista de jazz. Actuant així, sense ser-ne conscient, exercia un acte de rebel·lia contra una norma que comença a ser imperant.

Perquè no és així com es confeccion­en avui les llistes personals de Spotify. Elegir lliurement una sala, un concert i un tema a reproduir suposa, de fet, recórrer un ardu itinerari alternatiu a la comoditat del nou mainstream, que consisteix a esperar que sigui el mateix algoritme de Spotify el que et suggereixi quins temes has d’afegir a la llista, en funció de la música que escoltes a la mateixa aplicació. Amb un grau d’encert, cal dir-lo, cada vegada més colpidor, una circumstàn­cia que explica el seu èxit sobre altres competidor­s.

L’impuls que pot cobrar la cultura de l’algoritme en la nova situació és un dels temes que aborda el crític cap d’Exposicion­s del CCCB, al capítol que ha escrit per al nou llibre col·lectiu Aún hay tiempo. Paisajes para después de la pandemia (Universita­t d’Almeria), coordinat per (l’exministre de Cultura) i amb suport de l’Obra Social La Caixa.

Al seu text Cuando pasaron los días felices,

El llibre coral imagina paisatges després de la pandèmia. El crític Jordi Costa alerta a l’obra sobre l’hegemonia dels canals que distribuei­xen productes culturals i sobre la tirania d’un algoritme que redueix el camp d’acció de l’usuari.

Costa alerta contra l’axioma que tota crisi és una oportunita­t, ja que, entén l’autor, la pandèmia acabarà precaritza­nt la cultura que no estava precaritza­da i potser liquidant la que abans sobrevivia amb prou feines. Apunta que també s’accentuara­n els processos pels quals bona part dels diners que paga el consumidor es deriven cap als propietari­s dels canals que distribuei­xen els productes culturals, com ara Netflix o Spotify.

Sobre la presumpta llibertat de l’usuari, adverteix sobre “el pas d’un model de cultura basat en la curiositat personal i el traçat de rutes més o menys lliure i caòtic d’un referent a l’altre, a un model de cultura regit per la suposada infal·libilitat l’algoritme”.

Aquest procés basat en patrons previs de consum, que al principi ofereix una diversitat inesgotabl­e, porta el consumidor –assenyala l’autor– a moure’s en un radi d’acció cada vegada més reduït”. Fins que queda atrapat en una bombolla invisible construïda pel seu propi costum.

La música no s’escapa del biaix ideològic de les tecnologie­s avançades. L’experta en estudis de gènere

ha determinat que l’algoritme de Spotify contribuei­x activament a reforçar la preeminènc­ia de gèneres com el rock interpreta­t per músics blancs per a audiències masculines blanques, al davant d’altres opcions.

La pandèmia ha reforçat un model en què els canals de distribuci­ó s’emporten la millor part

És difícil sostreure’s a la comoditat que suposa que l’algoritme treballi per nosaltres, per molt que se sigui conscient d’aquests biaixos. Hi ha bona música que serà silenciada per no transitar les carreteres principals. Poca cosa es pot fer més enllà de reivindica­r l’eròtica de l’acte insubmís. Jordi Costa recordava al seu capítol aquelles expedicion­s amb ànim explorador a botigues de discos com Castelló o Pan y Música. Encara sobreviuen comerços on venen discos i locals on els músics cobren per tocar en directe. Cal freqüentar-los abans que sigui tard.

L'AUTÈNTICA C/ Martí 18 - 931854840 lautentica­teatro.com · Sala primera infància. Gràcia Autèntica (3 a 12 anys) Experiènci­a sonora al carrer Oh, uh, ah, ei !! Terra·Aire·Foc·Aigua (A partir d'1 any) Instal·lació audiovisua­l + discoteca

TEATRE LLIURE: Montjuïc - Pg. de Sta. Madrona, 40-46 / Pça. Margarida Xirgu 1. Poble Sec L3, Espanya L3-L1. Gràcia - 93 228 97 47. Montseny, 47. Fontana L3. Tancat per vacances. Temporada 21/22 ja a la venda! www.teatrelliu­re.com, taquilles del teatre, Ticket Rambla (Rambla 99) i 93 289 27 70.

 ?? M. M. M. ?? Simon Moullier i Luca Alemanno durant l’actuació al Jamboree
M. M. M. Simon Moullier i Luca Alemanno durant l’actuació al Jamboree
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain