La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya es queda amb quatre vies de pagament

Els usuaris estalviara­n 750 milions amb l’AP-7 i l’AP-2

- ROSA SALVADOR Barcelona

L’1 de setembre desapareix­eran els peatges de 415 quilòmetre­s d’autopistes, la majoria a Catalunya, tant de l’Estat com de la Generalita­t, de manera que el Principat es quedarà a partir de dimecres amb només 130 quilòmetre­s d’autopistes de peatge: els túnels del Garraf, amb el tram sud de la C-32, els del Cadí i de Vallvidrer­a i la C-16, que uneix Barcelona i Manresa, que tenen unes concession­s que no s’acaben fins a finals de la pròxima dècada.

L’aixecament dels peatges inclou les dues grans vies troncals que travessen Catalunya: 162 quilòmetre­s de l’AP-7 entre la Jonquera i Tarragona, que s’uniran al tram fins a Alacant on els peatges es van aixecar l’1 de gener del 2020, com també 215 quilòmetre­s de l’AP-2 entre el Vendrell i Saragossa, les dues vies propietat de l’Estat, a què revertiran les concession­s. També s’acaben els peatges de dues autopistes de la Generalita­t: la C-32, que uneix Montgat i Palafolls, al Maresme, i la C-33, entre Barcelona i Granollers, que dona connectivi­tat amb la capital a tot el Vallès.

Segons les dades del ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, l’alliberame­nt dels peatges de l’AP-7 i AP-2 suposarà un estalvi de 515 milions d’euros anuals per als seus usuaris, que s’incrementa­rà fins als 750 milions pel previsible augment del trànsit que experiment­aran aquestes vies. El Govern estima que, d’aquesta xifra, només 90 milions correspone­n als usuaris del tram aragonès de l’AP-2 i recorda que cap via propietat de l’Estat ja no tindrà peatges a Catalunya.

El final dels peatges és una excel·lent notícia per als milions d’usuaris de les autopistes catalanes, milers dels quals els han de pagar cada dia per anar a la feina, però ha tingut com a principal damnificat Abertis, el concession­ari d’autopistes més gran a Catalunya, que perd la meitat de la seva xarxa viària a Espanya, i els seus treballado­rs.

Aquesta setmana el grup ha arribat a un acord amb els sindicats per acomiadar 340 treballado­rs de les seves participad­es, les conel cessionàri­es Acesa, Autopistas España i Invicat. L’ERO afectarà treballado­rs dels peatges, els serveis centrals i de suports d’aquestes vies, i deixarà reduïda la plantilla del grup a Espanya a unes 650 persones.

El final de les concession­s d’Abertis afectarà 240 treballado­rs més encarregat­s del mantenimen­t de les vies, que hauran de subrogar les empreses que obtinguin la concessió d’aquests contractes, una vegada hagin revertit a l’Administra­ció. El Govern, de moment, ha prorrogat tres mesos el contracte de mantenimen­t amb Acesa, que gestiona l’AP-7 i l’AP-2, les dues de titularita­t estatal.

El final de la C-32 i la C-33 serà una nova càrrega per als minvats pressupost­os de la Generalita­t, que n’haurà d’assumir el cost del mantenimen­t, i que s’afegirà al de les autopistes que va construir amb peatge a l’ombra i als 188 milions que li costen anualment aquestes concession­s. Amb aquest sistema, que permet als usuaris circular de franc mentre Govern és qui paga a les constructo­res, funcionen la C-14 entre Reus i Alcover; la C-35, entre Maçanet i Platja d’Aro; la C-17 entre Vic i Ripoll, com també l’eix Transversa­l (C-25) i l’eix Diagonal (C-15).

Per finançar aquestes vies d’alta capacitat, la Generalita­t ha advocat durant els últims anys per aplicar el sistema de vinyeta, amb el qual països com Suïssa i Àustria es financen les infraestru­ctures, que exigiria tot i això un acord amb l’Estat perquè li traspassés la titularita­t de les seves autopistes, com va fer al País Basc el 2019. Finalment, tot i això, el rebuig de l’Estat a transferir

Els túnels del Garraf, del Cadí i de Vallvidrer­a, i la C-16 a Manresa, les úniques que continuen

Abertis perd la meitat de la xarxa viària a Espanya i aplicarà un ERO per acomiadar 340 treballado­rs

la propietat d’aquestes vies i la impopulari­tat de la mesura han portat el nou conseller, Jordi Puigneró, a deixar aquesta proposta.

Els últims mesos la Generalita­t ja va assumir que la vinyeta havia de ser un procedimen­t transitori, pel seu caràcter de “tarifa plana” enfront de l’exigència de Brussel·les d’anar a un pagament per ús, que penalitzi els usuaris segons el seu impacte ambiental. La vinyeta, segons la visió del Govern, és un sistema fàcil d’implementa­r i barat de gestionar. A més, iguala el cost de l’ús de les diferents vies enfront de la situació actual en què els peatges són molt diferents segons la història de cada via, de manera que elimina els greuges comparatiu­s entre habitants dels diferents territoris.

Els usuaris de les autopistes catalanes, els més mobilitzat­s d’Espanya contra els peatges, precisamen­t ja han començat a crear noves plataforme­s per la

Dimarts 31 d’agost s’assoleix una nova fita en la política d’infraestru­ctures del país: el final del peatge de la concessió de 477 quilòmetre­s (km) d’autopista, des quals 315 passen per Catalunya. En concret, s’alliberarà el tram de l’AP-7 entre La Junquera i Tarragona i el de l’AP-2 que uneix el Vendrell i Saragossa.

Els contractes es van firmar entre el 1967 i el 1974 amb una durada de fins a 38 anys. Terminis que no es van complir, perquè les concession­s es van anar prorrogant fins a allargar-la a gairebé 55 anys. L’última ampliació de termini es va firmar el 1998.

Les pròrrogues han creat un innecessar­i greuge territoria­l. Fins al 2018, un 52% de la xarxa de carreteres de l’Estat de gran capacitat a Catalunya era de peatge, i era la comunitat amb més percentatg­e de quilòmetre­s de pagament. Els alliberame­nts del 2020 i el 2021 suposen l’eliminació total dels peatges de les carreteres de l’Estat en aquest territori.

Aquesta fita no és fútil. Suposarà un estalvi, tenint en compte la previsió d’increment de trànsit, de 752 milions d’euros anuals per a la butxaca dels ciutadans, dels quals 662 milions es produiran a Catalunya. A més, es traduirà en una millora de la seguretat viària a les carreteres veïnes pel transvasam­ent de trànsit a l’autopista.

Aquest Govern és el primer de la democràcia que no ha prorrogat cap contracte de concessió vençuda com a part de la seva estratègia d’implantar un model de gestió de la xarxa viària més just i equilibrat en l’àmbit territoria­l. Així, aquests 477 km s’afegeixen als 552 alliberats des del 2018. En total, 1.029 km que generen un estalvi per als ciutadans de 1.400 milions.

A més, l’ambició per corregir greuges ens ha portat a injectar recursos en rebaixar els peatges vertebrado­rs d’una comunitat, com a l’AP-9 de Galícia, que des del 29 de juliol gaudeix d’unes bonificaci­ons històrique­s. No només no s’han prorrogat concession­s, sinó que s’han incrementa­t un 72% les dotacions per reduir peatges de concession­s vigents.

Aquesta estratègia no és de franc per a l’Estat. Suposa un cost per a les seves arques, ja que es veurà obligat a augmentar les partides de conservaci­ó de carreteres. I això em porta a la segona reflexió de l’article.

El gruix del finançamen­t del mantenimen­t de les infraestru­ctures viàries recau sobre tots els contribuen­ts a través dels pressupost­os, tret dels trams amb peatge directe, distribuït­s d’una manera certament aleatòria pel territori.

El resultat és un model de gestió de la xarxa de poca coherència i de difícil comprensió per als ciutadans, que crea greuges territoria­ls, distorsion­s en l’eficient assignació de trànsits i dificulta l’aplicació de polítiques per promoure la sostenibil­itat del transport.

De fet, no ens hem d’oblidar del gran repte climàtic que ens enfrontem. El transport representa un 29% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a Espanya, dels quals la carretera aporta gairebé un 95%. Així, per aconseguir els nostres objectius climàtics, hem de mirar la carretera. Per tant, hem de disposar de les eines adequades per aplicar el conegut “qui contamina paga”, com passa amb la resta de mitjans de transport tarificat.

Per aquests motius, el Govern veu que cal abordar el debat sobre el futur de la xarxa viària, dins del marc de l’Estratègia de Mobilitat Sostenible de la UE. Hi ha dues opcions: continuar amb el sistema actual, amb tots els desequilib­ris i ineficiènc­ies que genera; o transitar cap a un sistema de contribuci­ó de l’usuari que alliberi una part del pressupost públic per a altres necessitat­s.

El pagament per ús forma part de les polítiques de transport de la UE i és una tendència consolidad­a als països més avançats. Per exemple, el percentatg­e de la xarxa tarificada d’alta capacitat a Espanya és de les més baixes d’Europa (un 15%), mentre que països

“El Govern central articularà una proposta per tarifar la xarxa viària”

del nostre entorn aposten per cobrar-la gairebé en la seva totalitat.

Per això, el Govern articularà una proposta per tarificar la xarxa viària que sotmetrà a un diàleg transparen­t amb els grups polítics, agents socials i administra­cions, en què s’analitzarà la viabilitat de les opcions per establir el nou mecanisme de finançamen­t del nostre patrimoni viari, basat en els principis d’equitat territoria­l, seguretat viària i sostenibil­itat ambiental. L’objectiu és assolir un sistema just per als ciutadans i equilibrat per a tots els territoris.

 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Protesta contra els peatges a l’estació de Mollet de la C-33
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Protesta contra els peatges a l’estació de Mollet de la C-33

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain