La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ofensiva papal contra els antivacune­s

Francesc fa campanya a favor de la vacunació mentre una minoria sorollosa d’ultracatòl­ics en propaga dubtes

- ANNA BUJ Ciutat del Vaticà. Correspons­al

Ala petita parròquia de Monterosso, al Mare, el poble més gran de les conegudes Cinque Terre, a la regió italiana de la Ligúria, el rector Maurizio Blondet va penjar un polèmic cartell aquest agost. Blondet, obertament antivacune­s, minimitzav­a els riscos de la covid i animava els fidels a no immunitzar-se, cosa que va obligar el bisbe a intervenir-hi.

No és un gest aïllat. A Itàlia ha sorgit una minoria molt sorollosa, de la qual formen part alguns sectors ultracatòl­ics, que està fent campanya contra la vacunació i l’obligatori­etat del certificat verd, que ja és necessari per entrar en un museu o a dins d’un restaurant, i des de dimecres també ho serà per utilitzar el transport públic. Durant les manifestac­ions recents contra el passaport sanitari s’han sentit crits invocant l’Esperit Sant. La ultradreta de Matteo Salvini i Giorgia Meloni està alimentant aquesta desconfian­ça a les vacunes, però també alguns líders catòlics tradiciona­listes, dos mons que convergeix­en a Itàlia en aquests últims anys.

És el cas de l’exnunci Carlo Maria Viganò, conegut per ser el gran opositor del papa Francesc, que el va acusar d’ocultar els abusos de l’excardenal Theodore McCarrick, o de Massimo Gandolfini, president de l’associació Family Day, un front que va guanyar notorietat amb la seva veu contrària a la llei d’unions civils entre persones del mateix sexe. Però no només a Itàlia augmenta la preocupaci­ó per la desconfian­ça dels ultracatòl­ics davant les vacunes: la mateixa alarma arriba de països com Polònia o els EUA, on fins i tot no fa gaire el cardenal Raymond Burke, un dels purpurats que lidera el batalló ultraconse­rvador contra el Pontífex, estava sedat i amb un respirador en un hospital de Wisconsin després d’haver-se contagiat.

“Que sigui lloat Jesucrist”, va dir quan va sortir de l’uci. Burke s’havia manifestat contrari a les vacunes, arribant fins i tot a citar la teoria conspirado­ra per la qual l’Estat voldria inocular “un microxip per controlar la salut de les persones”.

El Vaticà ha volgut prendre cartes en la qüestió, i Francesc, en un missatge en un vídeo, es va unir a una campanya amb diversos bisbes i cardenals del continent amebisbe ricà per convidar a tots els fidels a vacunar-se com “un acte d’amor” cap a si mateixos i cap a la resta de persones, especialme­nt els més vulnerable­s.

“Gràcies a Déu i a la feina de molts, avui tenim vacunes per protegir-nos de la covid. Aquestes vacunes porten esperança per posar fi a la pandèmia, però només si estan disponible­s per a tothom i si col·laborem els uns amb els altres”, assegurava el Papa al missatge, en què apareixien l’arquede Los Angeles, José Horacio Gómez, o els cardenals Carlos Aguiar Retes (Mèxic) o Óscar Rodríguez Maradiaga (Hondures).

El periodista italià Iacopo Scaramuzzi, autor del llibre Dio? In fondo a destra (Déu? Al fons a la dreta), un assaig sobre la utilitzaci­ó de la religió pels populistes d’ultradreta, considera que bona part de la manera amb què líders com Donald Trump, Salvini o Viktor Orbán recorren a l’imaginari religiós per expandir les seves idees contra les elits, la globalitza­ció o els immigrants coincideix amb la retòrica dels antivacune­s. “Desafien la ciència imposada per una elit globalitza­da,

El cardenal ultraconse­rvador Burke, antivacune­s, va ser a l’uci després de contagiar-se

A Itàlia els tradiciona­listes s’apunten a les manifestac­ions contra el passaport sanitari

donen una lectura simple de fenòmens complexos, restitueix­en el rol de víctima d’un enemic invisible”, explica Scaramuzzi a aquest diari.

“Els antivacune­s tenen una dinàmica gairebé religiosa –continua–, en una comunitat que s’aferra a la fe, als miracles, amb unes teories de la conspiraci­ó que sovint sonen apocalípti­ques”.

Un altre argument catòlic contra les vacunes té a veure amb la producció, ja que segons alguns sectors utilitzen cultius cel·lulars derivats de fetus avortats fa dècades. Contra això, la Congregaci­ó de la Doctrina de la Fe també va ser molt clara dient que és “moralment acceptable” utilitzar les vacunes. “Vacunar-se és un acte d’amor a un mateix, amor als familiars i amics, amor a tots els pobles”, subratlla el papa Francesc, que va ser un dels primers que va rebre la punxada al Vaticà al febrer passat.c

 ?? GREGORIO BORGIA / AP ?? El papa Francesc en un moment de l’Àngelus diumenge al Vaticà
GREGORIO BORGIA / AP El papa Francesc en un moment de l’Àngelus diumenge al Vaticà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain