La Vanguardia (Català-1ª edició)

Interès nacional

-

Són molts els reptes actuals. La majoria són d’abast global, emergència climàtica, pandèmia sanitària, conflictes armats, risc nuclear o la insostenib­le petjada ecològica. En el camp de l’economia, l’alentiment del creixement, un nivell d’endeutamen­t astronòmic o la creixent desigualta­t social. En alguns s’està avançant, com ara a aturar la pandèmia sanitària, frenar l’escalfamen­t del planeta o crear un impost global a les multinacio­nals. Però la resistènci­a al canvi és enorme a causa dels interessos econòmics, models culturals i els egoismes nacionals.

Un fre al progrés humà són els nacionalis­mes egoistes, que es disfressen d’interès nacional. L’“Amèrica primer” de Donald Trump és un exemple del nacionalis­me mal entès que, en major o menor mesura, practiquen tots els països. També John Biden ha actuat com a nacionalis­ta quan s’ha retirat de l’Afganistan per evitar morts d’americans, deixant penjats els seus aliats. Què ha passat amb la pandèmia de la covid? Davant el pànic sanitari generat i la manca de vacunes va esclatar un “campi qui pugui”. Cada país va decidir en funció del seu interès nacional i es negà l’autoritat moral d’un organisme de l’ONU, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut, creat per coordinar les actuacions en l’àmbit mundial.

No és acceptable que els polítics actuïn mirant només els seus interessos. Necessitem una visió del món menys nacionalis­ta, més planetària i més solidària. No és fàcil. Al món som ja 7.800 milions de persones. Érem 7.000 milions l’any 2011. Necessitem més lideratge democràtic, líders polítics, socials i

Necessitem una visió del món menys nacionalis­ta, més planetària i més solidària

científics que davant les dificultat­s, impulsin les decisions necessàrie­s. I necessitem també que els moviments socials pressionin pacíficame­nt perquè s’avanci en els canvis que la societat necessita.

Tants desafiamen­ts, tanta complexita­t i tanta incertesa desborden els ciutadans. Introduir canvis a la societat és un procés molt lent. L’Acord de París de 2015 sobre l’Emergència Climàtica, va ser possibles gràcies a la permanent pressió dels moviments socials que van aconseguir ja l’any 1992 que els països signessin la Declaració de Rio de Janeiro i que han seguit pressionan­t.

La societat al llarg de la història ha sofert guerres i desastres de gran envergadur­a. De cara al futur cal evitar-ho. Som els humans els que escrivim la història. Com a persones individual­s i col·lectives en som també responsabl­es. Molts pensen que no hi poden fer res. No és cert. La suma de moltes veus i comportame­nts exemplars porten el canvi. Tots, però especialme­nt els polítics, els líders socials i els experts, tenim l’obligació moral d’actuar amb responsabi­litat i èticament.

Els problemes globals exigeixen que els ciutadans s’hi involucrin i que els països donin respostes globals. Però només serà possible d’avançar si hi ha una voluntat col·lectiva de fer-ho, cosa que exigirà esforç, sacrificis, col·laboració i generosita­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain