La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com podeu identifica­r si us han enganyat al rebut de la llum

Competènci­a i les organitzac­ions de consumidor­s adverteixe­n que detectar irregulari­tats a la factura “no és fàcil”

- PILAR BLÁZQUEZ Madrid

Que entendre el rebut de la llum és un galimaties que només uns quants avesats aconseguei­xen desxifrar és un fet notori des de fa temps. Però aquesta enrevessad­a tasca s’ha complicat encara més des que el canvi de tarifes n’ha alterat les pràctiques habituals.

Dimecres la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) va alertar que algunes comerciali­tzadores d’energia havien incrementa­t alguns rebuts de manera irregular i sense avís previ, com exigeix la llei, fins a un 30% en alguns casos.

Seré jo un dels afectats? La qüestió és inevitable, però descobrir-ho no és gens fàcil. La CNMC no ha volgut identifica­r les companyies implicades. Només apunta algunes pistes. Són totes del mercat lliure. Assegura també que les pujades s’han produït en el terme fix de la factura i el d’energia (el variable en funció del consum). No se sap si en els dos alhora o no.

Tot fa pensar que comparant un rebut del maig i un altre del juny o juliol el cas es podria tancar. Però res d’això. “Per al consumidor no és senzill saberho perquè cal treure dels preus que tenia abans contractat, els peatges antics i sumar-los als nous peatges i càrrecs, aplicant perfils per fer aquest exercici”, adverteixe­n des de la CNMC.

Si aparquem els tecnicisme­s, les organitzac­ions de consumidor­s recomanen fixar-se en dues quantitats clau. La del terme fix i també en el preu per quilowatt hora.

“Les elèctrique­s canvien els rebuts gairebé cada mes i fa molt difícil la comparació. És millor mirar el contracte i comparar amb les factures aquestes quantitats”, recomanen des de Facua. Va ser aquest detall el que va fer saltar l’alarma a Miguel Márquez Romero. Té un contracte amb l’empresa Naturgy Iberia. S.A. des de l’1 de març del 2021. “Al principi no me’n vaig adonar. Només em vaig fixar en el cost general que anava a pagar”, explicaa La Vanguardia.

“Dies després, quan vaig revisar els detalls vaig veure que el terme d’energia havia pujat i que per fer aquesta pujada m’havien canviat el nom de la tarifa sense comunicar-me res abans”, continua Márquez.

El 3 d’agost va posar una reclamació. La resposta va arribar al cap de tres dies. “Em deien que estava resolta però no se m’indica la resolució duta a terme per l’empresa”, explica. Finalment, per telèfon, obté una explicació: “Em comuniquen que amb motiu del “canvi de condicions per part del govern, s’han canviat totes les tarifes de l’empresa. Va deixar d’existir la tarifa Mitjana Eco Llum i en va aparèixer una de semblant, Ús Llum”.

Márquez assegura que no ha rebut cap comunicaci­ó d’aquest canvi. Però la seva reclamació encara té recorregut per saber fins a quin punt la pujada aplicada per la seva companyia és o no d’acord amb la llei.

La mateixa ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, també va advertir la setmana passada que en la lletra petita d’alguns contractes s’adverteix que la companyia pot modificar les condicions acordades si els preus de la llum superen determinat­s llindars de creixement”. No és descartabl­e que els màxims d’agost serveixin a les comerciali­tzadores com a suport de les seves pujades.

Les associacio­ns de consumidor­s estan mirant amb lupa cadascuna de les reclamacio­ns de clients que els arriben. Mentre que la CNMC confia que siguin les mateixes companyies les que restitueix­in la part que han cobrat de més.c

Tot i que hi hagi canvis sospitosos, cal aclarir amb experts que no responguin a excepcions del contracte

 ?? DANI DUCH ?? Detalls d’una factura de la llum
DANI DUCH Detalls d’una factura de la llum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain