La Vanguardia (Català-1ª edició)

Final a la guerra més llarga dels EUA

El general McKenzie anuncia per sorpresa l’enlairamen­t de Kabul de l’últim avió

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Sorpresa global. La guerra l’Afganistan s’ha acabat. El president Joe Biden ha complert la seva paraula. L’últim avió amb soldats dels Estats Units es va enlairar de Kabul per complir amb màxima puntualita­t la data prevista del 31 d’agost.

Les tropes de les barres i estrelles no van esperar ni que el calendari marqués aquell dia a Washington. El final encara resulta més sorprenent perquè no va ser el president de la nació el que va donar la notícia.

Això li va correspond­re al general Kenneth McKenzie, cap del comandamen­t central (Centcom). De la seva boca va sortir la informació que l’últim avió amb militars de les barres i estrelles ja estava en vol. Es va enlairar un minut abans de la mitjanit a la capital afganesa, les 3.29 de la tarda en l’horari de la Costa Est dels EUA.

“Soc aquí per anunciar l’acabament de la nostra retirada de l’Afganistan en concloure la missió d’evacuar ciutadans dels Estats Units, de terceres nacions i afganesos vulnerable­s”, va comunicar.

“Tots els nostres soldats estan fora de l’Afganistan”, va recalcar el general McKenzie.

D’aquesta manera, va concloure la guerra més llarga que ha mantingut aquest país. En aquest conflicte s’han registrat errors colossals, promeses incomplert­es, victòries com eliminar Ossama Bin Laden –cervell dels atemptat de l’11-S de 2001– i una caòtica i tràgica retirada, en la qual els soldats han protegit l’impression­ant pont aeri que ha tret milers de ciutadans que volien escapar de l’Afganistan després de la presa del poder pels talibans.

Després de 20 anys, els talibans estan en el poder, com si fos la vigília de l’11-S, l’atac que va propiciar la invasió. “Els talibans han estat pragmàtics i han prestat una ajuda rellevant”, va declarar el general. I va expressar la idea que tenien problemes per controlar la seguretat a Kabul. Va indicar que han obert les presons i que van alliberar uns 2.000 terroriste­s de l’Estat Islàmic, que en realitat són els seus enemics. “Ara recolliran el que ells han sembrat”, va afegir.

Als Estats Units se’ls considera el màxim poder mundial. El seu president, tot i això, no disposa de la llàntia màgica perquè s’acompleixi­n els seus desitjos.

Si hagués estat a l’abast de Joe Biden, hauria demanat que l’1 de setembre arribés com més aviat millor i amb tots els seus soldats a casa. No estava clar si el termini de la retirada, el 31 d’agost, era horari de Kabul o de Washington. Ara ja se sap. Hi havia pressa per anar-se’n. Al matí, el portaveu del Pentàgon, John Kirby, no va voler precisar l’agenda d’aquella última jornada. Només va indicar en roda de premsa que “es manté la comunicaci­ó amb els talibans per evitar mals entesos”. Sense concretar quines peces en concret, els militars van procedir a destruir material militar “en el moment correcte”.

Segons Kirby, “totes les operacions de replegamen­t són perilloses, aquesta ho és encara més”.

En un comunicat de la Casa Blanca emès aquest dilluns es va recalcar que el president “va reconfirma­r la seva ordre que els caps militars redoblin els seus esforços i prioritzin fer el que calgui per protegir les nostres tropes sobre el terreny”. La por era palpable i Biden no volia tornar a afrontar una escena tan dura com la de diumenge passat, quan es va desplaçar a la base aèria de Dover (Delaware) per rebre els fèretres dels tretze uniformats que van morir en l’atemptat de l’aeroport de Kabul.

El mandatari sentirà un gran alleujamen­t, personal i polític, en saber que ja no queden botes dels Estats Units a l’Afganistan.

Plana una qüestió. Es desco

La missió va concloure un minut abans del 31 d’agost, data límit, encara la tarda del 30 d’agost a Washington

Va sorprendre la pressa i que l’anunci no el fes el president, sinó el cap del comandamen­t central

Des de finals de juliol els EUA han evacuat 122.300 persones, de les quals 6.000 són del seu país

Els militars diuen que els talibans van col·laborar, però que tenen un problema de seguretat amb l’EI

Turcman

Balutxi

 ?? AAMIR QURESHI / AFP ?? Soldats dels Estats Units embarquen en un avió de l’exèrcit per abandonar l’Afganistan l’últim dia de la seva presència al país
AAMIR QURESHI / AFP Soldats dels Estats Units embarquen en un avió de l’exèrcit per abandonar l’Afganistan l’últim dia de la seva presència al país

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain