La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Dones i joves són l’esperança de l’Afganistan”, diu la resistènci­a

Ahmad Wali Masud descriu aquest xoc inicial com “una guerra psicològic­a”

- HELENA PELICANO Barcelona

La retirada dels exèrcits occidental­s de l’Afganistan i la desintegra­ció del govern ha eliminat qualsevol alternativ­a a un govern talibà. Tot i això, la regió del Panjshir ha pres les armes i ha decidit resistir. A escassos 70 quilòmetre­s al nord de Kabul, aquesta vall és l’única regió del país no controlada pel nou règim. Tan sols una estreta carretera, construïda el 2004 i finançada pels Estats Units, connecta aquesta regió amb la capital.

De majoria ètnica tadjika, aquest enclavamen­t afganès té un llarg historial de lluita contra invasors de tota mena i d’oposició contra els costums de l’islamisme radical.

Parlar de la resistènci­a en el Panjshir és parlar de la família Masud. En la dècada dels vuitanta, després de la invasió de la Unió Soviètica, el comandant i guerriller Ahmad Shah Masud, conegut com el Lleó del Panjshir, es va convertir en un símbol per a molts afganesos i la seva figura es va popularitz­ar a tot el món. A França, la seva imatge va servir fins i tot per il·lustrar segells postals. Una dècada després, es va enfrontar al primer règim talibà i va ser assassinat per Al-Qaida, pocs dies abans de la caiguda de les Torres Bessones i la posterior invasió dels Estats Units.

Els habitants del Panshir “han lluitat contra els soviètics, els terroriste­s i els talibans”, afirma un altre membre de la família Masud, Ahmad Wali, en una entrevista telefònica amb La Vanguardia. És el germà més jove d’Ahmad Shah, va ser exambaixad­or de l’Afganistan al Regne

Unit i s’encarrega ara de negociar amb els talibans des de París.

Tot i això és el seu nebot, fill del propi Lleó del Panjshir ,elque dirigeix l’operació des de dins. El jove Masud, format en tàctiques militars al King’s College de Londres i líder de la nova resistènci­a, ha organitzat un batalló que defensa tots els punts d’entrada a la vall.

Cap membre del moviment no ha volgut revelar el nombre de combatents actuals, però asseguren que molts joves s’han mobilitzat en les últimes setmanes i que disposen d’armament militar modern.

“La resistènci­a està en contra de la guerra, és pacífica”, insis

Una vall al cor de l’ètnia tadjik

Uzbek

Paixtu

Tadjik

Hazara

Ismailí

Nuristaní

Kirguís

 ?? AHMAD SAHEL ARMAN / AFP ?? Les milícies antitaliba­nes entrenant-se a la vall del Panjshir
AHMAD SAHEL ARMAN / AFP Les milícies antitaliba­nes entrenant-se a la vall del Panjshir
 ?? JOEL SAGET / AFP ?? Ahmad Wali Masud
JOEL SAGET / AFP Ahmad Wali Masud

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain