La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Estats Units prometen que continuara­n evacuant tot i no ser a Kabul

-

neix la destinació dels nordameric­ans que segueixen allà, uns 250 va explicar McKenzie. I després es planteja la situació dels milers d’afganesos que van cooperar amb els Estats Units.

Fins al final de la missió, i des del 14 d’agost, s’han evacuat 116.700 persones, xifra que ascendeix a 122.300 si es compta a partir de finals de juliol. Uns 6.000 són ciutadans dels Estats Units.

Els dubtes sobre què passarà l’1 de setembre s’han agreujat des que Antony Blinken, secretari d’Estat, va afirmar que els EUA no disposaran “gairebé amb tota probabilit­at” de representa­ció diplomàtic­a a l’Afganistan. Però Blinken va matisar que acomplir el calendari no impedeix que es pugui continuar traient persones d’aquell país. El polític va afirmar que els Estats Units gaudeixen de “significat­iva influència” per garantir que els talibans compleixen el compromís de permetre que els ciutadans surtin després de la retirada de les tropes. Els republican­s es van burlar d’aquesta capacitat.

Al llarg del darrer dia, el Departamen­t d’Estat i 97 països més van emetre un comunicat en què van reiterar l’acord amb els talibans perquè facilitin aquells viatges.

Tampoc no s’ha d’oblidar el problema de la gestió de l’aeroport de Kabul, fins avui en mans dels nord-americans. El portaveu del Pentàgon va remarcar que “aquesta no és la nostra responsabi­litat” i va recordar que alguns països s’han ofert a encarregar-se de les instal·lacions.

El Consell de Seguretat de l’Organitzac­ió de Nacions Unides va votar una resolució (13 a favor i dues abstencion­s) perquè “es facin tots els esforços que permetin la reobertura ràpida i segura de l’aeroport de Kabul” i “els talibans compleixin la seva promesa”. La resolució, presentada pels EUA, França i el Regne Unit, inclou que “no s’impedeixi de viatjar a ningú”. I requereix incrementa­r els esforços per proveir ajuda humanitàri­a, encara que no hi haurà zones protegides com va demanar la diplomàcia francesa.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain