La Vanguardia (Català-1ª edició)

Insòlita reunió entre el president palestí i el titular de Defensa israelià

Gantz, primer alt polític d’Israel que visita Abbas a Ramal·la des del 2010

- JOFRE NOY Tel-Aviv. Servei especial

El ministre de Defensa israelià, Benny Gantz, va recórrer diumenge a la nit els tot just 20 quilòmetre­s que separen Jerusalem de Ramal·la per veure’s cara a cara amb el rais palestí, Mahmud Abbas. El discret acostament, la primera reunió oficial d’un ministre israelià amb el president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) des del 2010, es va produir mentre el primer ministre israelià, Naftali Bennett, tornava de la seva primera trobada amb Joe Biden a la Casa Blanca.

Si bé cap costat no va voler vendre excessiu optimisme, el vis-avis suposa un canvi de paradigma després de l’estancamen­t de les negociacio­ns de pau el 2014. Des de l’entorn de Bennett, que abans de partir als EUA va aclarir que sota el seu mandat no veurà mai la llum un estat palestí, van remarcar que “no hi ha en marxa un procés negociador, ni existirà. Es va tractar d’una trobada per tractar la coordinaci­ó de seguretat”.

Per la seva part, Hussein al Xeic, responsabl­e d’Afers Civils de l’ANP, es va limitar a indicar que “Abbas es va trobar amb el senyor Gantz, amb qui van discutir les relacions palestino-israeliane­s en tots els aspectes”, sense destacar que el seu homòleg és un ministre de pes de l’Executiu hebreu. Per a molts palestins, l’ANP –sorgida després dels Acords d’Oslo en 1993– és concebuda com un ens corrupte i col·laborador de l’ocupació israeliana.

Biden va elevar la carpeta palestina a la seva trobada amb Bennett, i a més d’insistir que els EUA reobriran el seu consolat a Jerusalem –clausurat per l’administra­ció Trump–, va mostrar la seva oposició a l’expulsió de famílies palestines del barri de Xeic Jarrah a la ciutat santa. “S’han d’evitar accions que exacerbin les tensions”, va implorar Biden. La resposta de Bennett va ser que, ara per ara, el seu Executiu es limitarà a reforçar la ranca economia palestina, greument afectada per la covid i la retallada en els ajuts internacio­nals.

Israel va anunciar-ne ahir les primeres mesures: prestarà més de 155 milions de dòlars a l’ANP; aportarà 15.000 permisos de treball extra a palestins que creuen diàriament cap a l’Estat jueu i atorgarà llicències de construcci­ó en poblats palestins ubicats en l’àrea C de Cisjordàni­a, sota ple

Tel-Aviv va anunciar ahir un ajut econòmic als palestins: prestarà més de 155 milions de dòlars a l’ANP

control civil i militar israelià, i que pateixen constants amenaces de demolició.

També es regularitz­arà l’estatus de milers de palestins arribats fa anys a Cisjordàni­a des de Gaza i l’estranger, que viuen presoners d’uns llimbs legals.

Des de l’oficina de Gantz van apuntar que “estem disposats a fer passos que reforcin l’economia de l’ANP”.

A més, van afegir que va conversar amb Abbas sobre assumptes civils i de seguretat. Per al grup islamista Hamàs, que controla Gaza i manté una fèrria enemistat amb l’ANP dominada per Fatah, la trobada és una “punyalada a l’esquena”, “un menyspreu a la sang palestina vessada”. Per a Sami Abu Zuhri, portaveu del grup islamista, la trobada “va reflectir l’alt nivell de la cooperació de seguretat amb l’ocupació, i el menyspreu de l’ANP per l’interès dels palestins”.

Hamàs considera que aquestes trobades aprofundei­xen les divisions internes, i “animen aquells que volen normalitza­r relacions amb Israel”.

Del costat israelià també es van esbombar discrepànc­ies, sorgides des de la mateixa coalició de govern. Des de les files de l’esquerrà Meretz, el diputat Mossi Raz va considerar inapropiad­es les paraules del premier rebutjant reprendre les negociacio­ns de pau. “És un missatge indignant. Reprendre el procés diplomàtic és un interès d’Israel”, va assenyalar.

En una posterior roda de premsa, Gantz va mostrar pragmatism­e davant els reporters: “Li vaig dir a Abu Mazen (Abbas) que ni

Per als islamistes de Hamàs, la trobada ha estat “un menyspreu a la sang palestina vessada”

nosaltres ni ells no ens n’anirem d’aquí. Em vaig reunir amb ell per reforçar la confiança, preservar els interessos d’Israel i les importants relacions amb l’ANP”. I el ministre de Defensa va anar més enllà: “Com més fortes siguin, Hamàs serà més feble. I com més operin, hi haurà més seguretat”.c

 ?? ABBAS MOMANI / AFP ?? Seguidors de Hamàs demanant a Ramal·la l’alliberame­nt d’Anhar al Dik, palestina detinguda a Israel
ABBAS MOMANI / AFP Seguidors de Hamàs demanant a Ramal·la l’alliberame­nt d’Anhar al Dik, palestina detinguda a Israel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain