La Vanguardia (Català-1ª edició)

La portaveu de l’opositor rus Navalni, Kira Iàrmish, se’n va de Rússia

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Una de les més properes col·laboradore­s de l’opositor rus empresonat Aleksei Navalni, la seva secretària de premsa Kira Iàrmish, va abandonar ahir dilluns Rússia, dies després que un tribunal de Moscou hagués limitat la seva llibertat de moviments.

Diversos aliats de Navalni han abandonat el país en els últims mesos després que els jutges il·legalitzes­sin les organitzac­ions vinculades al dissident més conegut contra el Kremlin de Vladímir Putin.

Segons l’agència Interfax, dues fonts van confirmar la sortida de Iàrmish del país. Una d’elles va assegurar que la portaveu de Navalni ha triat Hèlsinki, capital de Finlàndia, com la seva primera destinació.

Al costat d’altres destacats opositors, Iàrmish va ser acusada de violar les normes sanitàries per frenar la pandèmia de coronaviru­s per convocar les multitudin­àries manifestac­ions del 23 de gener contra la detenció de Navalni.

El 16 d’agost un tribunal de Moscou va condemnar Kira Iàrmish a 18 mesos de “llibertat restringid­a”. Divendres passat, 27 d’agost, els seus advocats van recórrer contra la sentència. Si es fa finalment efectiva, Iàrmish tindria prohibit sortir de Moscou i de la província de Moscou sense permís dels òrgans de control judicial, així com participar en manifestac­ions. I no podria sortir del seu domicili entre les deu de la nit i les sis del matí.

El 8 d’agost es va conèixer que havia deixat Rússia una altra figura de l’oposició, Liubov Sóbol, que era advocada de Navalni. A més de Iàrmish i Sóbol, vuit persones més van ser acusades en el que s’ha dit a Rússia “cas sanitari”.

Entre elles destaquen el germà de Navalni, Oleg; i l’activista del grup protesta Pussy Riot Maria Aliókhina.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain