La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’AIEA denuncia que Corea del Nord ha tornat a operar el seu reactor nuclear

Yongbyon és clau per al programa nord-coreà d’armes atòmiques

- ISMAEL ARANA Hong Correspons­al

Corea del Nord hi pot haver tornat. Segons l’Agència Internacio­nal de l’Energia Atòmica (AIEA), el país ha tornat a operar aquest any el seu reactor nuclear i les seves instal·lacions per reprocessa­r combustibl­e atòmic, material que pot ser utilitzat en la construcci­ó d’armes nuclears. Són activitats “profundame­nt preocupant­s”, va dir aquest organisme.

En un informe publicat ahir, l’AIEA afirma que des de principis de juliol s’han registrat indicis de descàrrega d’aigua refrigeran­t que indiquen el funcioname­nt del reactor experiment­al de 5 megawatts elèctrics del Centre d’Investigac­ió Nuclear de Yongbyon, situat a 100 quilòmetre­s al nord de Pyongyang.

Els inspectors de l’organisme nuclear de l’ONU no tenen accés a les instal·lacions des que van ser expulsats del país el 2009. Des d’aleshores, l’AIEA monitora el que succeeix des de l’exterior a través d’imatges per satèl·lit i altres fonts

Després d’anys de treballs i assajos nuclears, Pyongyang va paralitzar les operacions en aquesta planta el desembre del 2018, just abans de començar una tanda de negociacio­ns amb els Estats

Units. Així va ser fins aquest juliol, quan l’organisme va detectar nous indicis que la unitat de fissió ha entrat en funcioname­nt.

L’informe també apunta que la planta de vapor del laboratori radioquími­c de Yongbyon, que s’encarrega de reprocessa­r el comxen bustible utilitzat al reactor per obtenir plutoni, ha estat operativa des de mitjans de febrer fins a principis de juliol.

Aquell període de cinc mesos “és coherent amb el temps necessari per reprocessa­r un nucli complet de combustibl­e irradiat del reactor” del complex, va explicar l’organisme. Un material que, en teoria, pot utilitzar-se per elaborar armes nuclears. Per a l’organisme internacio­nal, les activitats del programa nuclear nord-coreà són motiu “de profunda preocupaci­ó”, i recorda que constituei“una clara violació” de les resolucion­s del Consell de Seguretat de l’ONU promulgade­s en el passat contra el país pel desenvolup­ament d’armes de destrucció massiva.

Les veteranes instal·lacions de Yongbyon van ser part central del fracàs de les negociacio­ns entre els EUA i Corea del Nord el 2019. Durant la seva trobada a Hanoi, Kim Jong-un va oferir el seu desmantell­ament a canvi d’un alleujamen­t en les sancions. Tot i això, Donald Trump es va oposar a aquest avenç parcial, i va exigir el desmantell­ament total del programa nuclear nord-coreà abans d’atorgar concession­s, la qual cosa va xocar amb la negativa nordcorean­a.

Les revelacion­s d’ahir arriben després que el règim coreà decidís tornar a interrompr­e les comunicaci­ons amb Seül com a protesta per la celebració de maniobres militars conjuntes entre Corea del Sud i els EUA a la conflictiv­a península.

Sobre l’informe, el Ministeri d’Exteriors sud-coreà va dir que el govern controla “contínuame­nt les activitats nuclears i de míssils del Nord en estreta col·laboració amb els EUA”. Per la seva part, Washington va insistir la setmana passada que està disposat a reunir-se amb Pyongyang “on i quan sigui” per reprendre les estancades converses sobre la seva desnuclear­ització, sense que ara per ara hagi rebut resposta.

Per a alguns experts com Jeffrey Lewis, de l’Institut Middlebury d’Estudis Internacio­nals, l’informe és un “recordator­i important” dels desafiamen­ts a què s’enfronta el president Joe Biden respecte a una Corea del Nord nuclear.c

 ?? AFP ?? Una fotografia de juny del 2019 del complex nuclear de Yongbyon
AFP Una fotografia de juny del 2019 del complex nuclear de Yongbyon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain