La Vanguardia (Català-1ª edició)

La conspiraci­ó de Fort Detrick

La Xina contraatac­a i intenta fer creure que la covid es va originar als EUA

- JAVIER DE LA SOTILLA Barcelona

Importa l’origen de la pandèmia? En la lluita per l’hegemonia mundial, els Estats Units i la Xina tenen clar que sí. Ha passat un any i mig des que el coronaviru­s va entrar en les nostres vides i, a falta de proves concloents, han proliferat múltiples acusacions, hipòtesis i teories de la conspiraci­ó als dos costats del Pacífic.

Des que el president Joe Biden va anunciar al maig una investigac­ió de 90 dies per endinsar-se en els “dos escenaris probables”, incloent per primera vegada la hipòtesi que el virus sorgís d’una fuga de laboratori a Wuhan, la Xina ha mobilitzat el seu aparell propagandí­stic per aixecar sospites –amb dubtosa base científica– sobre la responsabi­litat dels Estats Units en l’origen de la malaltia.

Els atacs se centren al laboratori militar de Fort Detrick, a Maryland, que va tancar el juliol del 2019 i que havia estat la base del programa d’armes biològique­s dels EUA. Fu Cong, del Ministeri d’Exteriors xinès, va dir dimecres passat que allà es van produir “foscos experiment­s” i “greus violacions de seguretat”, i va enviar una carta a l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) demanant formalment una “investigac­ió transparen­t amb ple accés als laboratori­s”.

Ho va fer el mateix dia que arribava a mans de Biden l’informe de la intel·ligència dels Estats Units, els resultats de la qual no han pogut trobar conclusion­s definitive­s. Tanmateix, segons Biden, “hi ha informació crucial sobre els orígens d’aquesta pandèmia a la Xina, però des del principi, els funcionari­s del govern xinès han treballat per evitar que els investigad­ors internacio­nals hi accedeixin”.

Quan una missió de l’OMS va visitar el país a començamen­ts d’aquest any va concloure que era “altament improbable” que el virus hagués sorgit de l’Institut de Virologia de Wuhan, a prop del mercat d’Huanan, on es van reportar els primers casos a finals del 2019. Diversos investigad­ors, com el cap de la missió, Peter Ben Embarek, van afirmar que s’havien trobat amb “limitacion­s estructura­ls” de les autoritats xineses per treballar lliurement, la qual cosa va alimentar les sospites de Washington.

“La narrativa de Fort Detrick va aparèixer com una manera de desviar les crítiques cap a la Xina”, explica a La Vanguardia Etienne Soula, investigad­or de l’Alliance for Securing Democracy (ASD). La seva organitzac­ió ha estat monitorant les xarxes socials dels mitjans estatals, les autoritats i els diplomàtic­s xinesos a la recerca de desinforma­ció. “La conspiraci­ó

 ?? MARK WILSON / GETTY ??
MARK WILSON / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain