La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Audiència Nacional investigar­à el cas de Ceuta

El tribunal rebutja el recurs de Marlaska sobre els menors

- CARLOTA GUINDAL Madrid

L’actuació del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a la crisi dels menors de Ceuta cada vegada està més en entredit. L’Audiència Nacional finalment entrarà en el fons de l’assumpte sobre la presumpta ordre donada per Interior al Govern de Ceuta per repatriar els menors marroquins que van entrar en territori espanyol al maig. Ho ha acordat la Sala Contencios­a Administra­tiva del tribunal en un decret al qual ha tingut accés La Vanguardia.

El tribunal ha decidit desestimar el recurs presentat pel departamen­t de Grande-Marlaska divendres, pel qual reclamava que es tanqués el procés judicial una vegada que intentava demostrar que no s’havia donat aquesta ordre i, a més, que si hagués existit no seria competènci­a de l’Audiència

Nacional tramitar l’assumpte, sinó dels jutjats de Ceuta.

L’Audiència “no aprecia motius en què pogués fundar-se la inadmissió del procedimen­t”. Per això, acorda continuar amb les actuacions. Ara dona un termini de vuit dies perquè l’associació que va presentar les mesures cautelars per frenar les repatriaci­ons, la Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat, aporti una demanda formal perquè el tribunal estudiï i entri a fons de les al·legacions. La tesi principal de l’associació és que Interior va donar una ordre il·legal i va incomplir tant la llei d’Estrangeri­a com la de Protecció Jurídica del Menor quan va acordar les repatriaci­ons de menors –a Ceuta encara en queden més de 700– sense iniciar un expedient administra­tiu previ i sense preguntar al menor si volia ser tornat al Marroc, tal com estableixe­n les Nacions Unides.

Per la seva part, Interior nega qualsevol responsabi­litat en la repatriaci­ó. En un escrit, el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, assenyala directamen­t a la delegació de Govern a Ceuta i a la mateixa comunitat autònoma com els únics responsabl­es d’enviar els menors que van entrar al maig en territori espanyol de tornada al Marroc.

Per aquesta raó, considera que l’Audiència Nacional no és competent per analitzar si Interior va donar la instrucció de procedir a la devolució, posició que ha estat rebutjada ara.

A més de negar que donés la instrucció, adverteix que no podria donar-la perquè no n’és l’encarregat. “La tramitació i resolució dels expedients relatius al retorn concertat i reagrupame­nt familiar al seu país d’origen no és competènci­a del Ministeri de l’Interior”, recull l’escrit presentat divendres.c

 ?? ANTONIO SEMPERE / EP ?? Desallotja­ment d’un grup de menors d’una nau industrial de Ceuta
ANTONIO SEMPERE / EP Desallotja­ment d’un grup de menors d’una nau industrial de Ceuta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain