La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un escèptic esperançat

- Antoni Puigverd

El temps esculpeix els polítics amb fredor de jutge i severitat d’examinador. Aquells alts personatge­s que, en la seva esplendor, van semblar genials ara penen al purgatori de la història. D’altres, fortificat­s en una fundació, escortats per foc mediàtic, encara pugnen per assentar-se a l’arc de triomf de la història; però aquesta necessitat de fortificar-se i bombardeja­r descriu, precisamen­t, els límits del seu perfil. De cèsars de mig Espanya, n’hi ha algun. De cèsars compartits, cap.

En aquesta darrera columna d’agost, però, no volia parlar dels cèsars divisius o de les patums destronade­s, sinó d’un home digne i discret. Raimon Obiols. Un home tan coherent com flexible, que no ha confós mai la política amb El club de la comedia o amb el plató de Sálvame. Defenestra­t pels seus correligio­naris als anys noranta, en comptes de deixar-se portar, com és costum, pel ressentime­nt escandalós, Obiols es va mantenir fidel a la posició central que el PSC, amb tants errors i menys encerts, encarna des del 1978: adhesiu per unir els catalans; ròtula de Catalunya amb Espanya.

Raimon Obiols, que ha arribat als 80 amb una gran lucidesa, publicarà aviat, a l’editorial Arcàdia, un llibre dels articles que escriu a la revista Política & Prosa i al grup Pròleg. Articles lluminosos, que envejo. Escrits en forma de bol de cireres (n’estires una i te n’emportes moltes altres), fonamentat­s en una vida de lector, guiats per dècades d’estudi de les idees polítiques i per una devota atenció a la realitat. Articles d’un home lleial i crític; escèptic i esperançat alhora.

En un dels últims, seguint Albert Otto Hirschman, distingia entre “conflictes divisibles” i “no divisibles”: “Els primers són constructi­us i els segons destructiu­s; els uns actuen com a lligam, els altres com a dissolvent”. I afegia: “Els no divisibles són estrictame­nt binaris (sí o no, sense alternativ­a) i per tant difícilmen­t negociable­s; reforcen els que creuen que la victòria passa per l’agreujamen­t extrem de les contradicc­ions (el ‘com pitjor va, millor’); i creen ferides i cicatrius d’ultratge, incomprens­ió i decepció”.

Una definició precisa del que ens ha passat. En aquest proper curs, ¿sabrem avançar amb decisió, ja sense vacil·lacions, de la política dissolvent a la política dels lligams?c

Un text d’Obiols és un bol de cireres, n’estires una i te n’emportes moltes

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain