La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primers cent dies del Govern Aragonès

-

El Govern presidit per Pere Aragonès compleix avui els cent primers dies. Quan el del seu antecessor Quim Torra va passar per semblant trànsit, vam parlar de les reiterades reivindica­cions independen­tistes i republican­es, i del to d’exaltació simbòlica i confrontac­ió amb l’Estat que va imprimir al seu càrrec. Eren reivindica­cions legítimes, però que Torra no va saber materialit­zar. Com tampoc no les havia sabut materialit­zar el seu predecesso­r, Carles Puigdemont.

Els cent primers dies de l’actual Govern, que presideix Aragonès i en el qual participen ERC i Junts, han estat guiats pel pragmatism­e que van abraçar els republican­s després de la fallida proclamaci­ó d’independèn­cia del 2017. Les aigües de la política catalana són ara més quietes. Així ho van propiciar els indults als polítics sobiranist­es condemnats i a la presó. L’Onze de Setembre es perfila aquest any menys sorollós. L’assoliment dels objectius nacionals que durant els anys del procés es va presentar com a immediat es fia ara a més llarg termini. El mateix Aragonès va expressar ahir l’esperança que el referèndum sobre el futur de Catalunya se celebri abans del 2030. És a dir, a uns vuit o nou anys vista.

Aquest pragmatism­e que ara encapçala Aragonès té a veure amb el realisme. Els republican­s són conscients del que va donar de si la via unilateral. I han apostat per la política com a eina de progrés i per assegurar l’apuntalame­nt d’una economia molt danyada per la pandèmia, que encara causa estralls.

La prioritat en l’escena econòmica són els pressupost­os, tant els de la Generalita­t com els de l’Estat, més necessaris que mai, perquè cal revitalitz­ar com més aviat millor una societat baquetejad­a per la pandèmia. A Catalunya, a més de superar les habituals tensions entre els dos socis del Govern, els comptes depenen també de l’aquiescènc­ia de la CUP. A Madrid, el suport republicà als pressupost­os que prepari el Govern del PSOE i UP s’emmarca en la negociació bilateral Generalita­t-Estat, de moment en espera encara de data concreta perquè es reuneixi la taula de diàleg aquest mes... Aquesta troca d’interessos creuats i les dificultat­s sanitàries i econòmique­s del present han propiciat una engegada de legislatur­a catalana d’inusual placidesa. Van ser molts els vincles que es van trencar el 2017, i la tasca de reprendre’ls exigeix discreció i mà esquerra.

Potser aquest és el principal ensenyamen­t d’aquests primers cent dies del Govern, bastant austers, d’altra banda, en progressos tangibles, i sempre condiciona­ts per la pandèmia. La cinquena onada va esclatar després de la revetlla de Sant Joan, a començamen­ts de juliol, i ha projectat la seva ombra durant tot l’estiu, pròdig en botellots, que fan témer ara la imminent arribada d’una sisena onada. La gestió sanitària, que amb l’econòmica és essencial, ha donat resultats dispars. El mateix conseller de Salut va admetre errors que poden haver contribuït a la successió d’onades. I, a sobre, la justícia va tombar mesures restrictiv­es del Govern com allargar el toc de queda.

Creiem que l’Executiu de Pere Aragonès s’ha de centrar, com de fet està fent, en l’economia i en la sanitat, les dues qüestions més peremptòri­es. En direm més: creiem que ha d’actuar amb tota la diligència possible. Els problemes que hem de resoldre no es poden ajornar per diferèncie­s polítiques com les que van endarrerir tres mesos la formació del Govern. Cal superar inèrcies negatives i abreujar, en lloc de dilatar, els terminis per emprendre els assumptes pendents. Això és el que reclama el país. I això és el que ha d’aconseguir el Govern.c

La política catalana està més tranquil·la que en anteriors vigílies de l’Onze de Setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain