La Vanguardia (Català-1ª edició)

Botellots amb atacs a la policia

-

Portaveus sindicals dels Mossos i de la Guàrdia Urbana han alertat de l’increment, aquest estiu, de la violència contra agents policials. Els botellots associats a les festes dels barris barcelonin­s de Gràcia o Sants han arribat a reunir fins a quatre mil persones. És a dir, una multitud que difícilmen­t pot ser controlada per un dispositiu de seguretat normal. Els desallotja­ments practicats per la policia de matinada, amb la finalitat que es respectés la normativa sanitària per reduir la pandèmia, han acabat amb llançament­s d’ampolles a les forces d’ordre públic. I amb ferits.

Aquests desordres tenen relació, esclar, amb la pandèmia i les seves conseqüènc­ies. Les reunions socials continuen delimitade­s, el lleure nocturn està restringit i els participan­ts en les botellots prefereixe­n saltar-se per unes hores aquestes limitacion­s que contribuir a frenar el virus. Per tot això estem davant un problema sanitari. Ara bé, a mesura que creixen els desordres, estem també davant un problema policial i de seguretat, que les autoritats han d’afrontar com a tal.

Els sindicats policials demanen, d’una banda, més personal, formació i material per complir amb la seva comesa. El cap de setmana passat ja es van incrementa­r les dotacions policials. Però la sensació entre elles era que hi ha problemes de fons, més enllà dels materials. “Ara ja no hi ha respecte pel policia ni l’autoritat”, es lamenta el portaveu d’un sindicat policial. Des d’aquestes instàncies s’alerta també d’una “violència quotidiana de baix nivell” que convindria tallar.

És comprensib­le que els participan­ts en els botellots busquin un relaxament després d’un any i mig de pandèmia. Però no que integrin al lleure l’agressió a la policia. És comprensib­le que els policies reclamin els mitjans necessaris per fer la seva feina. Però no ho és tant que des de les institucio­ns flaquegi el suport als cossos de seguretat. Això és el que passava quan el president Torra, amb un discurs més propi de la CUP, encoratjav­a els CDR a “apretar”. I això és el que passa, d’una altra manera, quan l’Ajuntament de Barcelona, en les nits fora de control, ordena a la Guàrdia Urbana que intervingu­i, però no gaire.

Aquest no és el camí. Hi ha unes normes sanitàries que tots hem de respectar. Hi ha una policia que ha de garantir l’ordre. I hi ha unes autoritats que han d’emparar els agents. Si no es compleixen aquests deures, és possible que ho lamentem aviat: les festes de la Mercè són a tocar, i no hi ha de passar el que ha passat a Gràcia i a Sants.c

El que ha passat a les festes de Gràcia i Sants s’ha d’evitar a les de la Mercè

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain