La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gila com a precursor polític

- Manuel Cruz

Al marge que cadascú pugui preferir una classe d’humor o una altra, una dada que permet valorar amb considerab­le objectivit­at la qualitat d’un determinat humorista és la vigència que, amb el pas del temps, conserven les seves intervenci­ons. En el cas de Miguel Gila, la cosa està clara, encara que amb un matís. El tòpic indiscutib­le que va fer riure generacion­s d’espanyols s’hauria de completar afegint-hi que ho va fer amb monòlegs de dos tipus clarament diferencia­ts.

En primer lloc, hi havia els de caràcter més realista, referits a realitats immediates, quotidiane­s. Representa­tiu d’aquest grup seria el monòleg en què un pare li demanava aclariment­s al director de l’escola del fill pel rebut que li acabava d’arribar en el qual, entre altres càrrecs econòmics, n’apareixia un en concepte de “desgast de pati”. Al costat de monòlegs d’aquest tipus, uns altres que li van proporcion­ar una popularita­t enorme van ser els de caràcter més aviat surrealist­a, amb el famós “¿Está el enemigo? Que se ponga” en un lloc molt destacat.

Tot i això, últimament penso que la tipificaci­ó té alguna cosa d’artificios­a, i que caldria començar a considerar la possibilit­at que les transforma­cions experiment­ades per la nostra societat en aquests anys haguessin fet que algun d’aquells monòlegs que antigament consideràv­em surrealist­es avui els examinéssi­m sota una nova llum i constatéss­im que han mudat en la seva naturalesa, passant a ser molt més descriptiu­s del que ens semblaven al principi.

Un cas paradigmàt­ic d’aquesta reconversi­ó del que és surrealist­a en realista seria el monòleg en què Gila descrivia la manera peculiar en què, en la seva suposada època com a agent de Scotland Yard, i tenint en compte el rebuig que sentia cap a la violència, havia aconseguit detenir Jack l’Esbudellad­or. El procedimen­t era “a força d’indirectes”, això és, havia esbrinat on vivia el famós assassí en sèrie per poder fer-se trobadís amb ell, de tal manera que, cada vegada que es creuaven pels passadisso­s, el nostre agent deixava anar, com qui no vol la cosa, el seu celebrat “algú ha matat algú...”, que feia posar vermell l’al·ludit. Fins que, al cap de poques setmanes i aclaparat per tanta vergonya, l’assassí havia optat per lliurar-se i confessarh­o tot.

Doncs bé, jo em pensava que això era surrealism­e en estat pur fins que vaig començar a recordar que un responsabl­e polític del nostre país, fins fa poc en primera línia, feia servir en les seves intervenci­ons parlamentà­ries un patró d’arguments que en el fons responien a la mateixa lògica que la de l’imaginari agent de Scotland Yard.

Així, en el seu moment era freqüent sentirlo utilitzar, replicant els seus adversaris, expression­s com “algú podria arribar a pensar que...” i a continuaci­ó la crítica, el retret o la maldat correspone­nts. Òbviament l’“algú” de la frase era ell mateix, però, per alguna raó que no acabava d’explicitar mai, no s’atribuïa el comentari com a propi.

No era l’única expressió d’aquest mateix patró que feia servir tot sovint. Una altra que també es complaïa a reiterar era “molta gent té la sensació que...”, i a continuaci­ó el que correspong­ués, que sempre era, per cert, la seva sensació particular, però que ell li encolomava a la “gent” en general. Tampoc aquí no s’acabava de veure el benefici que obtenia de no assumir explícitam­ent tals opinions, al marge d’esquivar-ne tota la responsabi­litat i protegir-se així d’uns hipotètics efectes indesitjat­s, de qualsevol ordre, que aquestes poguessin provocar.

No sembla, certament, que aquest tipus de recursos retòrics, més pròxims a la insídia i a la maledicènc­ia que a la defensa explícita i argumentad­a de les idees pròpies, constituei­xi la millor manera de contribuir a la regeneraci­ó de la vida parlamentà­ria i del debat polític que la nostra societat necessita amb urgència. Però tampoc no s’hauria de ser massa durs amb aquest comportame­nt d’alguns representa­nts de la ciutadania. Finalment, cadascú fa política no només com vol, sinó també com pot.

En tot cas, fer-la de la manera que hem descrit aquí també compleix una determinad­a funció (de la qual, per descomptat, els seus protagonis­tes no són conscients). Diguem-ho així: sempre és d’agrair que hi hagi qui aporta alegria a la cosa pública i que, igual com Gila, ens fa somriure, encara que en el cas comentat fos sense pretendre-ho.c

Sempre és d’agrair que hi hagi qui aporta alegria a la cosa pública i ens fa somriure

M. CRUZ, filòsof i expresiden­t del Senat. Autor del llibre (Taurus)

llamó la atención observar desde mi terraza el gran número de aviones que a la hora de cenar sobrevolab­an la Ciudad Condal desde el Tibidabo hasta Montjuïc para posteriorm­ente aterrizar en la pista diagonal del aeropuerto de El Prat desde el mar.

Me pregunto si es necesario que tantos aviones pasen sobre una zona tan densamente poblada. ¿No sería mejor quizás que el acceso al aeropuerto de esos aviones fuera un poco más al norte, por ejemplo, sobre el cauce del río Besòs?

Vicente García

a seguir aceptando prácticas que legitimen este tipo de conductas. Ya he trabajado gratis haciendo tareas estructura­les, ya he encadenado más de cuatro convenios de prácticas teniendo dos carreras y un máster y experienci­a de más de un año.

Los becarios merecemos una protección jurídica con una regulación clara que garantice unos derechos mínimos.

Elia Cuatrecasa­s Vives

 ?? TVE ??
TVE
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain