La Vanguardia (Català-1ª edició)

Voluntaris­me màgic

- Sergi Pàmies

Mark Fisher (19682017) es va suïcidar després d’un llarg procés de depression­s. És un dels teòrics del malestar que defineix el segle XXI, pare d’idees fonamental­s sobre la desesperan­ça provocada pel realisme capitalist­a i la falta d’alternativ­es que comporta. No és la alegria de la huerta, però llegir-lo ajuda a entendre la ràbia generacion­al, proporcion­al a la reducció d’horitzons. És un context inflamable, que multiplica el risc de col·lapse polític, econòmic, social, climàtic i emocional. Fisher defensa la idea del ressentime­nt i la ira com a armes eficaces per combatre imposicion­s del capitalism­e, com ara la positivita­t obligatòri­a. Contra l’autoajuda elevada a credo polític i econòmic, denuncia el que anomena “voluntaris­me màgic”: “Una doble exigència particular­ment despietada s’imposa avui als aturats estructura­ls al Regne Unit: a una població a la qual durant tota la vida se li ha transmès el missatge que és inútil, ara se li diu que pot fer qualsevol cosa que desitgi”. Per desgràcia, aquest diagnòstic es pot aplicar més enllà del Regne Unit.

Moltes de les frustracio­ns actuals conflueixe­n en un cul-de-sac estructura­l. Un cul-de-sac que esperona brots d’insurrecci­ó i que qüestiona la normalitat amb un recel més intuïtiu que no pas argumentat. Sovint, quan escoltes joves frustrats pel present i la nul·la perspectiv­a de futur, detectes confusió en l’argumentar­i, un vocabulari devastat per l’expropiaci­ó tecnològic­a del criteri i una ràbia gregària, recelosa de sagrades paraules com solidarita­t i responsabi­litat. És com si l’estratègia dels governs de sabotejar l’educació amb burocràcia, mediocrita­t i desmotivac­ió hagués funcionat i la dificultat de definir els propis estats d’ànim fos una altra victòria –ja no ve d’una– de l’estafa voluntaris­ta. Aquest malestar connecta amb l’extensió exponencia­l del botellot, que a hores d’ara ja hauríem de considerar un format polític. És una expressió de rebel·lia, desafiamen­t, transgress­ió a través de l’alcohol, evasió d’emergència i d’un sentit autodestru­ctiu de la festa enriquit per l’adrenalina que proporcion­a no respectar les normatives municipals i les recomanaci­ons sanitàries sabent que ni la policia, ni els jutges, ni els polítics, ni els pares, ni els veïns no poden fer res per evitar-ho.c

Mark Fisher és un dels grans teòrics del malestar que defineix el segle XXI

una presó amb incomunica­ció que voreja la crueltat més flagrant.

Joan Figueras Felip

L’ozonoteràp­ia i el jutge

Els jutges, igual que tota la població, tenen el dret a creure’s teories paramèdiqu­es o esotèrique­s. El fet inadmissib­le ocorre quan pel seu rang poden imposar-les sense cap altre criteri.

Remei Girona Bastus para los vecinos, nada que ver con el espíritu popular inicial. Viví en los años ochenta en la calle Puigmartí y participar en las de Gràcia era una delicia de música, buen rollo, educación y vecindad.

El Ayuntamien­to de Barcelona hace mucho tiempo que ha perdido el oremus y la Guardia Urbana es absolutame­nte incapaz de atajar nada. Con tanta permisivid­ad de la alcaldesa Ada Colau, lo mejor que pueden hacer es suprimirla­s de una vez por todas.

Antonio Cortada García

L’Herboriste­ria del Rei

Sembla que encara no hi ha una solució per garantir que l’Herboriste­ria del Rei, un dels establimen­t més antics i emblemàtic­s de Barcelona, pugui seguir la seva activitat ara i quan es jubilin la Trinitat i en Joan Anton, que fa anys que la porten.

Cal exigir a la Generalita­t (que hi va intervenir), a la Diputació i a l’Ajuntament que aconseguei­xin com sigui (acord?, pastanaga?, pal?...) fer entrar en raó la propietat, ja que cap interès particular hauria de poder carregar-se el que és un patrimoni de tothom.

El propietari té els seus drets, però no poden passar per sobre de l’interès general. Reclamo a Pere Aragonès, Núria Marín i Ada Colau que protegeixi­n tot el patrimoni públic: el natural (com la Ricarda), el lingüístic i cultural, l’arquitectò­nic..., però també els comerços emblemàtic­s. Queda molt poc temps.

Miquel Catasús i Lacruz

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain