La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ofensiva del Govern per la vacunació dels alumnes de cara a l’inici del curs

Els estudiants vacunats no s’hauran d’aïllar si apareixen positius a les aules Educació i Salut mantenen les mesures de seguretat de l’any passat als centres La mascareta persisteix a les aules i s’elimina al pati en el mateix grup de convivènci­a

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

El compte enrere per al començamen­t del nou curs escolar a Catalunya, el 13 de setembre, ha començat amb una carta dels consellers de Salut i Educació a les famílies dels estudiants en què subratllen que la vacunació dels joves és indispensa­ble per al desenvolup­ament de l’any acadèmic amb una certa normalitat. “La vacunació és l’única sortida a la crisi sanitària que estem vivint” i el principal instrument per garantir la presencial­itat a les aules, afirmen. Amb uns índexs epidemiolò­gics similars als de fa un any i un nivell de vacunació insuficien­t, la major part de les mesures de seguretat als centres escolars es manté, amb algunes excepcions.

Si el començamen­t de l’exercici anterior va estar marcat pels cribratges –més de dos milions de proves de covid entre la comunitat educativa els primers mesos–, les autoritats sanitàries pretenen que aquest sigui l’any de les vacunes, el principal factor diferencia­l d’un curs a l’altre. Una altra de les diferèncie­s és que la major part de les infeccions afectaven persones d’edat avançada, mentre que ara els contagis toquen principalm­ent els joves.

En aquest context, el Govern ha decidit traslladar a l’entorn educatiu una mesura que s’aplica des de fa dos mesos entre la població en general: les persones vacunades no són considerad­es contactes estrets, amb la qual cosa no estan obligades a mantenir un període d’aïllament. Extrapolat a les aules, això implica que els estudiants de secundària (des d’ESO en endavant) que estiguin immunitzat­s no se n’hauran d’anar a casa si apareix un positiu a l’aula. La resta, els no vacunats, s’hauran d’aïllar –segons el protocol de l’any passat, que és vigent en l’educació infantil i primària– i seguiran les classes dels companys en línia i en directe.

Tot i que les autoritats no ho han explicitat, aquesta mesura forma part de l’ofensiva per incentivar la vacunació entre els adolescent­s, que són la diana de l’objectiu de 2 milions de puncions que es proposa administra­r Salut al llarg del setembre per recuperar el fort alentiment experiment­at aquest mes. Els primers 28 dies de juliol es van administra­r a Catalunya 2,2 milions de dosis, un milió més que en el mateix període de l’agost, va detallar Josep Maria Argimon. “Sabem que hi haurà brots i sabem que no aconseguir­em la immunitat de grup, però amb el màxim de persones vacunades l’hi posarem més difícil al virus”, va argumentar el titular de Salut, que considera que les pròximes setmanes seran clau per als centres educatius.

Les 5.470 escoles i instituts catalans arrencaran l’exercici amb totes les mesures sanitàries a fi de mantenir la presencial­itat en tots els cursos i nivells educatius, va explicar el conseller d’Educació, Josep González-Cambray. Les mesures, previstes per al primer trimestre, poden experiment­ar modificaci­ons en funció de l’evolució de la pandèmia. Mascaretes a les aules, higiene de mans continuada, distàncies i ventilació reforçada són protocols que es mantenen. Així mateix, continuen els protocols relatius al transport escolar, els menjadors i les sortides.

Els estudiants podran prescindir de la mascareta al pati si només es relacionen amb el seu grup de convivènci­a del centre d’ensenyamen­t, i ja no seran sotmesos al control de temperatur­a a l’entrada. Les entrades i sortides continuara­n sent esgraonade­s, però no hi haurà una pauta concreta, sinó que cada centre les adaptarà segons les

 ?? MONTSE GIRALT ?? Una aula de l’institut Jaume Cabré, a Terrassa, el curs passat
MONTSE GIRALT Una aula de l’institut Jaume Cabré, a Terrassa, el curs passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain