La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OMS demana abaixar la ràtio a les aules per preservar la presencial­itat

Vacunar, ventilar i mantenir la distància física, entre les mesures proposades

- A. MOLINS Barcelona

seves necessitat­s.

Les famílies podran tornar a entrar als centres. Malgrat que es recomana que les reunions de començamen­t de curs siguin telemàtiqu­es, les presencial­s també estan autoritzad­es amb un màxim de 10 persones. I els pares d’alumnes de primer d’educació infantil –i de segon curs en alguns casos– podran acompanyar els infants fins a l’aula. Les famílies també podran ser presents a les festes a l’aire lliure sempre que siguin d’una mateixa bombolla i amb mesures de seguretat.

Respecte a les activitats extraescol­ars es recomana que comencin a l’octubre. Es limiten a grups de fins a 10 persones, i en alguns casos, a 15. En l’esport escolar s’aplicaran les mateixes mesures que en l’esport de competició.

El pla d’actuació per al curs 2021-2022 està a punt. Només falta, segons el Govern, que el nivell de vacunació se situï a l’alçada per tal de minimitzar les alteracion­s. “Necessitem la vostra col·laboració per fer-ho possible”, indica la carta dels consellers a les famílies. Hi ha molt per fer. Dels 340.000 joves catalans d’entre 12 i 15 anys, 161.000 no han començat la vacunació. En la mateixa situació hi ha 100.000 persones de 16 a 19 anys, un terç del total.

Malgrat que fa unes setmanes es va especular amb la possibilit­at, la Generalita­t ha descartat vacunar als centres docents perquè entén que significar­ia una dispersió d’esforços perjudicia­l. Segons Argimon, els 400 punts de vacunació que hi ha, amb capacitat per administra­r 730.000 vacunes cada setmana, són suficients per arribar als objectius. “El problema que tenim no és de vacunes, sinó d’emmagatzem­atge als congelador­s”, il·lustra el conseller.

Uns congelador­s que conserven la vacuna de 31.400 catalans que no han anat a la cita per rebre la segona dosi, tres setmanes després de la primera. Salut fa una crida que hi vagin, encara que sigui un mes o un mes i mig després de la primera punció, perquè el problema de deixar la pauta a mig fer és que es perd molta efectivita­t enfront la variant delta.c

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) ha recomanat als governs “fer millores a l’entorn escolar a través d’una millor ventilació de les aules, classes més petites quan sigui possible, distanciam­ent físic i proves regulars als nens i al personal educatiu”, com la millor manera de fer front a la covid i d’assegurar que les escoles es mantindran obertes malgrat la pandèmia.

“Passarà un quant temps abans que la puguem deixar enrere, però educar els nens de manera segura en un entorn escolar físic ha de continuar sent el nostre objectiu principal, perquè no els robem les oportunita­ts que es mereixen”, diuen l’OMS i la Unicef en un comunicat.

Aquestes dues organitzac­ions van demanar ahir als governs d’Europa que obrin les escoles perquè els nens puguin assistir a les classes de manera presencial, davant l’inici del pròxim curs als països de l’hemisferi nord, als quals han recomanat aplicar mesures de prevenció per minimitzar el risc de contagi de coronaviru­s.

Al llarg de la pandèmia, que ja dura vint mesos, s’ha constatat que les escoles no han estat entorns superpropa­gadors del coronaviru­s, mentre que els nens continuen figurant en la categoria de grups de risc més baix davant la covid, assegura l’OMS.

Per permetre que els nens tornin a l’escola, les mesures necessàrie­s són –segons l’OMS– oferir als professors i el personal que treballa als centres educatius la possibilit­at de vacunar-se, cosa que també han de fer els escolars de més de 12 anys que tinguin alguna malaltia que els faci particular­ment vulnerable­s si es contagien.

Pel que fa a les mesures relacionad­es amb l’espai de les escoles, es recorda que sempre s’ha d’afavorir una bona ventilació, que el nombre d’alumnes per cada aula sigui limitat –sempre que sigui possible–, que es mantingui la distància física i que els nens i treballado­rs es puguin fer proves de diagnòstic regularmen­t.

La situació a Europa davant la represa del curs és sensible en vista que la variant delta de la covid ara és la predominan­t en aquest continent. “La variant delta, altament transmissi­ble, ha afegit una capa addicional de preocupaci­ó i complicaci­ó a la temporada d’obertura escolar d’aquest any. L’alta incidència de la covid en la comunitat fa que la transmissi­ó a les escoles sigui molt més probable. Per tant, tots ens hem de comprometr­e a reduir la transmissi­ó del virus”, assegura l’OMS

Per la seva part, Hans Kluge, director de l’organitzac­ió a Europa, va recordar que la pandèmia ha causat la interrupci­ó més gran de la història en l’educació i que anar a l’escola és important per als nens, no només per avançar en l’ensenyamen­t, sinó també per qüestions psicològiq­ues i de relacions socials.

L’OMS considera que la vacunació és l’arma més poderosa perquè els països puguin iniciar l’any escolar de manera més o menys normal.

Sobre l’educació telemàtica, l’OMS creu que aquesta és una opció que és aconsellab­le en medis urbans, però que deixa de banda les poblacions que viuen en àrees rurals on la connectivi­tat funciona pitjor, així com les famílies d’ingressos baixos que no es poden costejar les eines tecnològiq­ues necessàrie­s.c

Argimon pretén que s’administri­n dos milions de dosis al setembre, el doble que a l’agost

31.400 catalans amb la primera punció han deixat d’anar a la cita per rebre la segona: Salut els reclama

L’ens creu que la variant delta fa que la transmissi­ó a les escoles sigui més probable

 ?? ADI WEDA / EFE ?? Una nena a classe protegida amb mascareta i una pantalla en una escola de Jakarta
ADI WEDA / EFE Una nena a classe protegida amb mascareta i una pantalla en una escola de Jakarta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain