La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un medicament per a la hipertensi­ó millora els casos crítics de covid

- ISABEL TROYTIÑO Barcelona

El metoprolol, un medicament utilitzat per tractar la hipertensi­ó i malalties cardíaques, pot ser eficaç per tractar la síndrome de destret respirator­i agut (SDRA) en pacients ingressats a les ucis per covid, segons un estudi del Centre Nacional d’Investigac­ions Vasculars (CNIC) publicat ahir a la revista JACC.

Aquesta síndrome és una de les complicaci­ons més greus i una de les causes de mort per covid. Està relacionad­a amb una hiperactiv­ació dels neutròfils, un tipus de cèl·lules del sistema immunitari. El metoprolol actua sobre els neutròfils en situacions d’estrès agut com l’infart de miocardi, cosa que va portar els investigad­ors del CNIC a pensar que també podia ser útil en casos crítics de covid.

“En totes les infeccions hi intervenen els neutròfils, però hi ha situacions en què es descontrol­en”, explica Borja Ibáñez, investigad­or principal de l’estudi, en què van participar vint pacients ingressats a les ucis per coronaviru­s.

Dotze van rebre metoprolol durant tres dies i els vuit restants, un placebo. Després dels tres dies, la quantitat de neutròfils i la inflamació pulmonar es van reduir entre els pacients tractats amb metoprolol, en comparació amb els que havien rebut placebo.

El nombre de dies que els pacients van necessitar ventilació mecànica es va reduir de 18, en el grup placebo, a 12, en el grup tractat amb metoprolol.

A l’assaig clínic es va comprovar que l’administra­ció de metoprolol és segura entre persones amb covid greu. El fàrmac és un betablocad­or aprovat des del 1982 amb l’ús del qual hi ha una llarga experiènci­a. Forma part de la llista de medicament­s essencials de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) i té un cost inferior a dos euros.

“Tot i que l’estudi és pilot i s’ha de confirmar en un assaig més gran, l’alta seguretat del metoprolol, la seva disponibil­itat i el seu gran efecte biològic podrien ser suficients

Investigad­ors del CNIC assagen amb èxit l’eficàcia del metoprolol en pacients ingressats a les ucis

per valorar-ne l’ús en pacients joves ingressats a les ucis amb covid greu”, declara Valentí Fuster, director general del CNIC i coautor de l’estudi.

Per Ibáñez, el metoprolol “es podria fer servir de manera compassiva en pacients molt crítics, i com a betablocad­or òptim en cas d’ingressar pacients amb taquicàrdi­a i amb covid. S’ha demostrat durant molts anys que és un medicament molt segur, a més de molt barat”.c

 ?? CNIC ?? Borja Ibáñez, director de l’estudi
CNIC Borja Ibáñez, director de l’estudi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain