La Vanguardia (Català-1ª edició)

S’estén a Sud-àfrica una nova variant amb una “constel·lació de mutacions preocupant”

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Una variant del virus de la covid identifica­da el maig a Sudàfrica s’ha estès a sis de les nou províncies del país i, com a mínim, a vuit països més de l’Àfrica, Europa, Àsia i Oceania. La nova variant, tècnicamen­t anomenada C.1.2, presenta una combinació de mutacions que podrien fer-la altament contagiosa i resistent als anticossos adquirits contra variants anteriors del coronaviru­s.

És “una constel·lació de mutacions preocupant”, adverteixe­n els científics que l’han descobert a l’article científic on presenten la troballa, publicat el 26 d’agost al servidor medRxiv.

L’expansió de la nova variant en regions on ja hi ha altres versions del virus altament contagiose­s, així com la seva peculiar combinació de mutacions, fan témer que la C.1.2 es pugui convertir a mitjà termini en una amenaça global.

Ara per ara no ha estat classifica­da ni com a “variant preocupant”

Els canvis genètics de la soca C.1.2 poden fer-la altament contagiosa i resistent als anticossos

ni com a “variant d’interès”, les dues categories que defineixen les noves formes del virus SARS-CoV-2 que mereixen una atenció especial. No se sap encara si la C.1.2 té la capacitat d’estendre’s en regions on predomina la variant delta, com ara a Espanya. Els únics casos registrats a Europa fins al 20 d’agost s’han notificat al Regne Unit, Suïssa i Portugal.

La nova variant té unes 50 mutacions respecte a l’original de Wuhan, de les quals 14 modifiquen la proteïna S que permet al coronaviru­s fixar-se a les cèl·lules que infecta. Gran part d’aquestes mutacions s’associen a una contagiosi­tat més alta i a una resistènci­a més important davant els anticossos contra altres variants.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain