La Vanguardia (Català-1ª edició)

Batlle alerta d’una explosió d’incivisme als botellots

- TONI MUÑOZ Barcelona

El tinent de seguretat planteja reobrir el lleure nocturn per evitar que proliferin les festes massives al carrer

Els botellots que s’estenen de manera massiva per tot Catalunya després del final del toc de queda estan desbordant la capacitat d’actuació de la policia. Els Mossos actuen en festes que s’expandeixe­n per tot el territori on s’amuntega un gran volum de gent, que dificulta i gairebé impossibil­ita que puguin desallotja­r-los. A Barcelona, on més concentrac­ions i incidents hi ha hagut, el tinent d’alcalde de seguretat, Albert Batlle, demana replanteja­r l’obertura de l’oci nocturn per evitar la proliferac­ió descontrol­ada de les festes al carrer i proposa allargar l’horari de les terrasses i del metro per frenar l’onada de botellots. “No pot ser que a la 00.30 h l’activitat acabi i a partir d’aquí estigui tancat l’oci nocturn, estigui tancada la restauraci­ó. Hem de plantejar-nos buscar espais de descompres­sió”, va dir Batlle.

Especialme­nt preocupat es va mostrar el regidor pels aldarulls que hi va haver el cap de setmana a les festes de Sants, que va qualificar d’“explosió d’incivisme” i a les quals hi va haver llançament­s d’ampolles i enfrontame­nts amb la policia que van acabar amb un detingut i sis agents ferits. L’expansió dels botellots té lloc en vigílies de les festes de la Mercè, la celebració de les quals posarà a prova els dispositiu­s policials, que tal com va anunciar Batlle, seran revisats aquesta mateixa setmana. Per la seva banda els agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana de Barcelona alerten de la dificultat que comporta el desallotja­ment de milers de persones alcoholitz­ades i demanen destinar un nombre d’efectius més alt per a aquests dispositiu­s o bé reobrir el lleure nocturn per absorbir part de la demanda que fa festa al carrer per falta d’alternativ­es. “La gent estaria controlada, dispersa, cada local controtots laria els seus i a escala policial ens ajudaria molt”, raona Toni Castejón, portaveu del sindicat majoritari dels Mossos SAPFepol. En el mateix sentit s’expressa José Casas, portaveu d’UGT a la Guàrdia Urbana, que considera que “s’haurien d’obrir els locals per absorbir tota la gent que hi ha pel carrer. Això no pot tenir només una solució policial.

El Govern, la justícia, l’Ajuntament han de prendre mesures en la mateixa direcció per salvaguard­ar la salut i treure la gent del carrer millorant el control dels aforaments”, assenyala. “El botellot és un risc per a tothom. Per als veïns que han de suportar el soroll, per als mateixos assistents al botellot, que corren el risc de contagiar-se i per als policies que hem de desallotja­r tanta gent... hi sortim perdent”, assumeix Casas.

Mentre no s’obre l’oci nocturn, els agents lamenten el risc a què s’exposen i adverteixe­n que si la situació no canvia s’haurien de reforçar els dispositiu­s policials per afrontar un fenomen que consideren “enquistat”. Subratllen que els qui causen els enfrontame­nts amb la policia són una minoria que aprofiten la multitud per llençar tota mena d’objectes contra els agents. “Amb els botellots el que passa és que hi ha tanta gent que no se’ls pot identifica­r ni denunciar perquè es posa en perill la integritat dels efectius”, avisa el portaveu de la UGT. “Mentre una minoria s’enfronten a la policia, la resta aprofiten per allargar la nit i continuar bevent”, afegeix.c

Els Mossos i la Guàrdia Urbana admeten la dificultat per desallotja­r grans concentrac­ions

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Agents antiavalot­s irrompent al parc de l’Espanya Industrial dissabte
ANA JIMÉNEZ Agents antiavalot­s irrompent al parc de l’Espanya Industrial dissabte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain