La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Eppur si muove’

Un grup de boles viatgeres s’estacionen indegudame­nt vora les palmeres estressade­s de la plaça Reial

- RAMON SUÑÉ Barcelona

L’atemptat de fa quatre anys a la Rambla va obligar a replanteja­r les mesures de seguretat a les zones més freqüentad­es de Barcelona. A les embocadure­s d’alguns carrers, places cèntriques i punts sensibles, com les entrades d’escoles o altres equipament­s públics o els entorns de les atraccions turístique­s principals s’hi va instal·lar un mobiliari urbà a tall de protecció i dissuasió davant hipotètiqu­es noves temptative­s terroriste­s. A més de pilons i jardineres de tota mena, unes boles formigonad­es van començar a poblar el paisatge urbà. Amb la pandèmia i la generalitz­ació de l’urbanisme tàctic, han acabat de fer fortuna a la capital catalana. La funcionali­tat d’aquests objectes residia, en teoria, en la impossibil­itat de desplaçar-los. I, malgrat això, com queda demostrat a la plaça Reial, es mouen.

Tres d’aquestes boles, que en aquest cas van ser repartides per la plaça el 2018 per gestionar l’àrea de distribuci­ó urbana de mercaderie­s (DUM), han estat aparcades vora algunes de les palmeres per algun forçut visitant d’aquest indret, que pateix com pocs llocs de la ciutat la crisi comercial per la covid. Una quarta descansa just a sobre d’una tapa de claveguera­m en ple centre de la plaça porticada, fet que augmenta la sensació de deixadesa que impregna aquesta postal de la ciutat.

Aquestes esferes es van instal·lar com a element per gestionar la càrrega i descàrrega a la plaça

Crida l’atenció que algú hagi pogut transporta­r les boles fins als escocells de les palmeres, que ja estaven prou perjudicad­es per la contaminac­ió, l’estrès hídric i les plagues tan corrosives com la del morrut vermell, per ara haver d’aguantar veïnes tan pesades. I també sorprèn que els serveis d’inspecció de l’Ajuntament no hagin advertit l’anomalia o que, si l’han advertida, no l’hagin corregida. El grup municipal de JXCat, que la setmana passada ja va alertar de la desafortun­ada instal·lació d’unes boles de la mateixa mida davant una escola de Nou Barris, inclourà en la seva propera bateria de preguntes al govern sobre els despropòsi­ts de l’urbanisme tàctic alguna sobre el misteri de les pilotes de formigó de la plaça Reial.

Vol saber si, a més dels desplaçame­nts, hi ha hagut desaparici­ons. Tindran les boles de plaça Reial la mateixa sort que els panots de l’Eixample que molts turistes arrancaven i s’emportaven a casa seva com a souvenir de Barcelona? En aquesta ciutat tot és possible.c

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Bola adossada en una palmera i, al fons, un turista reposant en una esfera sobre la tapa del claveguera­m
ANA JIMÉNEZ Bola adossada en una palmera i, al fons, un turista reposant en una esfera sobre la tapa del claveguera­m
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Una palmera convertida en respatller vegetal
ANA JIMÉNEZ Una palmera convertida en respatller vegetal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain