La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dilemes carceraris

- Francesc Puig

Prison break va ser un drama carcerari tan addictiu com poc realista. Tampoc no era la seva intenció mostrar com era la vida a la presó. I a més va perdre força amb el pas d’unes temporades que van allargar innecessàr­iament la història del Michael Scofield i el seu pla per rescatar el seu germà Lincoln Burrows. La minisèrie de la BBC de tres episodis Condena, estrenada la setmana passada a Movistar+, sí que ofereix una visió més realista de com ha de ser la vida a l’interior d’una presó i s’endinsa en el sistema penitencia­ri britànic a través de les històries de dos homes corrents que es veuen atrapats pels seus errors: la d’un que acaba d’iniciar la seva condemna i la d’un altre que treballa com a funcionari a la presó.

L’actor Sean Bean (Joc de trons) interpreta Mark Cobden, un pare de família i respectabl­e professor de 50 anys, la vida del qual canvia radicalmen­t quan atropella i mata un home quan conduïa sota els efectes de l’alcohol. Després de rebre una condemna de quatre anys, i turmentat pel sentiment de culpa, Cobden es veu de sobte immers en un món que desconeix i extremamen­t agressiu. Superat per tot el que sent i veu, el seu objectiu principal serà no crear-se problemes però és conscient que només és qüestió de temps i aviat es converteix en blanc fàcil dels altres presos. Bean aconseguei­x de manera convincent amb la seva feina traslladar-nos aquella angoixa i aquella insegureta­t que pot sentir algú que ha viscut sempre allunyat de la violència i del conflicte quan arriba a un nou espai on mana la llei de la supervivèn­cia.

Condena ofereix, a més, una altra visió complement­ària de la vida a presó a través del conflicte que viu Eric McNelly (a qui dona vida també un excel·lent Stephen Graham, Line of duty), un altre home corrent, veterà funcionari de la presó al càrrec del qual està Mark Cobden, que s’haurà d’enfrontar a un dilema moral. McNelly treballa de manera honrada i mira d’ajudar els presos en el que necessitin diàriament. Malgrat això, es veurà forçat a posar en qüestió els seus principis quan un convicte li fa xantatge i l’amenaça de fer mal al seu fill, empresonat en una altra presó, si ell no coopera.

Creada pel guionista Jimmy McGovern, Condena no vol fer un retrat de la corrupció o de la violència que pot tenir lloc dins una presó, sinó que planteja si els sistemes penitencia­ris actuals permeten que els condemnats puguin redimir-se i tenir segones oportunita­ts. Un dilema que es mostra de manera contundent i absorbent.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain