La Vanguardia (Català-1ª edició)

El món diu adeu a la gasolina amb plom, una amenaça perillosa per a la salut

Prescindir de l’additiu evitarà més d’1,2 milions de morts prematures a l’any

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

Les estacions de servei d’Algèria van deixar de subministr­ar gasolina amb plom al juliol. D’aquesta manera, ha culminat el procés emprès a tot el món per desterrar la utilitzaci­ó del plom com a additiu al carburant als vehicles. L’any 2021 marca, doncs, el final de la gasolina amb plom. Però perquè això s’esdevingué­s ha hagut de passar gairebé un segle durant el qual el plom ha contaminat l’aire, el sòl, l’aigua potable i els cultius.

Des que es va començar a comerciali­tzar el 1922, l’ús del tetraetil de plom, additiu de la gasolina que s’utilitza per millorar el rendiment del motor, ha provocat una catàstrofe per al medi ambient i la salut pública.

Durant la dècada del 1970, gairebé tota la gasolina produïda al món contenia plom. En la dècada del 1980, la majoria dels països d’ingressos alts van emprendre processos per prohibir l’ús d’aquest tipus de combustibl­e; tot i això, el 2002, gairebé tots els països d’ingressos baixos i mitjans, inclosos alguns membres de l’OCDE, encara l’estaven utilitzant. Aquell any, l’ONU va intensific­ar la seva campanya per eliminar-lo, ja que continuava sent una de les amenaces ambientals més greus per a la salut humana.

En concret, l’eliminació d’aquest component de la gasolina ha estat una iniciativa promoguda durant dues dècades pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (Pnuma).

La gasolina amb plom provoca malalties cardíaques, accidents cerebrovas­culars i càncer. També afecta el desenvolup­ament del cervell humà i s’ha demostrat que perjudica especialme­nt el dels nens. Un gran nombre estudis apunten que redueix el seu coeficient intel·lectual.

Un estudi del 2011 avalat pel Pnuma va estimar que l’eliminació de la gasolina amb plom està contribuin­t amb un estalvi de 2,4 bilions de dòlars (2,03 bilions d’euros) a l’economia global. L’estalvi es calcula mesurant els beneficis sanitaris i socials, entre els quals els derivats de malalties cardiovasc­ulars. Eliminar l’ús de la gasolina amb plom també es tradueix en 1,2 milions menys de morts per any. A Espanya, la prohibició de comerciali­tzar gasolines amb

Els estudis que van alertar sobre els impactes en la salut han estat decisius per desterrar-lo

plom va començar l’1 d’agost del 2001.

“L’aplicació amb èxit de la prohibició de la gasolina amb plom és una gran fita per a la salut mundial i el nostre medi ambient”, ha declarat Inger Andersen, directora executiva del

Pnuma. Queda enrere “un segle de morts i malalties que van afectar centenars de milions de persones i van degradar el medi ambient a tot el món”, diu el Pnuma, que confia en aquest precedent per donar impuls a un nou repte per millorar el medi ambient sobre la base d’una transició basada en vehicles nets i la mobilitat elèctrica.

Tot i això, el camí no serà fàcil. La flota de vehicles mundial, en ràpid creixement, continua sent un focus de contaminac­ió local de l’aire, l’aigua i el sòl i, a la vegada, és assenyalad­a com un dels causants de la crisi climàtica.

El sector del transport és responsabl­e de gairebé una quarta part de les emissions de gasos hivernacle procedents de l’energia, i es preveu que creixin fins a un terç el 2050.

Molts països aposten pel vehicle elèctric; tot i això, uns 1.200 milions de vehicles nous arribaran a les carreteres les pròximes dècades. El problema és que gran part d’aquests vehicles utilitzara­n combustibl­es fòssils, especialme­nt als països en desenvolup­ament; la seva flota la compondran “milions de vehicles de mala qualitat exportats des d’Europa, els EUA i el Japó a països d’ingressos mitjans i baixos”, alerta el Pnuma.

L’ONU veu en aquest èxit un precedent per encarar la transició cap a un transport més net

“Instem aquests mateixos actors socials que s’inspirin en aquest enorme èxit per aconseguir combustibl­es i estàndards per a vehicles més nets a escala mundial”, afegeix Andersen. Els vehicles més nets poden reduir les emissions en més d’un 80%.c

 ?? ZIPI / EFE ?? Algèria, al juliol, ha estat l’últim país que ha deixat de vendre gasolina amb plom
ZIPI / EFE Algèria, al juliol, ha estat l’últim país que ha deixat de vendre gasolina amb plom

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain