La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adeu a un 30% dels museus del món

El Consell Internacio­nal dels Museus quantifica els efectes col·laterals de la pandèmia

- Ó. CABALLERO París. Servei especial

Només les col·leccions ens diferencie­n de Disneyland”, va reconèixer Mikhaïl Piotrovski, director de l’Ermitage de Sant Petersburg, en el simposi virtual que va reunir, al novembre , directors de museus del món, establimen­ts que, després de competir durant les dues primeres dècades per ser el més gran, el més fort, el més visitat, a força d’exposicion­s monstre, afronten una convalescè­ncia que promet canvis de paradigma.

Com el Louvre –deu milions d’euros perduts cada mes, per culpa de la covid–, la major part dels grans museus del món viu en un 70%-90% dels seus visitants estrangers. Aquests mateixos que tenen els viatges prohibits o condiciona­ts.

Segons Peter Keller, director del consell internacio­nal dels museus (ICOM és la seva sigla anglesa; oenagé fundada el 1946, compta 45.000 membres en 138 països– entre un 6% i un 30% de museus morirà, víctimes col·laterals de la pandèmia. Va situar el focus epidèmic als Estats Units, perquè, allà, “la major part dels establimen­ts tenen un estatut privat”.

Mentrestan­t, anticipa Keller, “un terç dels museus, especialme­nt a Àsia i l’Àfrica, ha perdut, perd o perdrà la tercera part dels seus ingressos”. El Reina Sofía de Madrid hauria patit una severa amputació de fins a un 40% dels seus recursos propis, mancat de visitants de pagament.

Malgrat que el seu matalàs econòmic és confortabl­e (un fons de 3.400 milions de dòlars genera una renda anual de 200 milions) el MET (Metropolit­an Museum of Art) de Nova York hauria perdut uns 126 milions d’euros en dos anys. I com que un 70% del seu pressupost se’n va en salaris, i les lleis laborals són flexibles, Max Hollein, el director, preveu nombrosos acomiadame­nts.

Una altra víctima propiciatò­ria seran les exposicion­s desmesurad­es, les que requereixe­n transport pesant i asseguranc­es costoses i que per això van ser batejades com a blockbuste­rs .El terme bèl·lic, encunyat pels britànics per nomenar les bombes capaces de destruir una illa sencera, sembla ser una baixa més de la invasió covid.

Un altre bé intangible són, a França, els mecenes. La covid hauria provocat la desaparici­ó dels anomenats oportunist­es (aquell 70% que practica l’estirai-arronsa i a més de publicitat demana visites nocturnes o saraus entre obres), culpa que les diverses sociétés d’amis dels museus hagin perdut entre un 20% i un 25% dels seus membres. Societats vitals: el 2019 els amics del Centre Pompidou van aportar 3 milions d’euros per a les adquisicio­ns, contra l’1,8 milions de la subvenció pública.

A l’altre museu d’art modern, el de la ciutat de París, la restauraci­ó de l’edifici i altres obres d’embellimen­t van ser costejades –uns dos milions d’euros– pels amics. Amistat desinteres­sada: els confinamen­ts van impedir fins a la simple visita de les exposicion­s, transforma­des en molts casos en el que ja té un nom nou: mostres fantasma. Per als amics, roman un al·licient econòmic: aquell 66% de deducció fiscal sobre les sumes donades.

Els justos constituei­xen almenys la meitat dels amics del Louvre. És a dir, uns 35.000 membres, d’acord amb el seu director general, Sébastien Fumaroli. I al desembre un flamant Cercle des mécènes va reunir 300.000 euros per a l’exposició Tresors del Caire, prevista el 2022.

Fidels també els Amis d’Orsay et de l’Orangerie, que van col·lectar els 200.000 euros necessaris per comprar Garçon breton de profil, de Roderic O'Conor. I l’escassamen­t publicitad­a Elles font l’abstractio­n (‘Elles fan l’abstracció’), l’exposició del Museu Nacional d’Art Modern, es va beneficiar de 200.000 euros més amistosos. Bona excusa per recordar que l’art abstracte va tenir pionera: Hilma af Klint (1862-1944), artista sueca.

Lleis i estatuts permeten als museus nord-americans vendre obres de la seva col·lecció, cosa que, d’altra banda distorsion­arà un mercat ja difícil de comprendre, mentre que les col·leccions, allà on són inalienabl­es, serviran per la seva part per multiplica­r mostres introspect­ives i per tant més econòmique­s.

Els conservado­rs de museus parlen de “mostres més modestes” o bé “més locals”. Això de local sona positiu a gairebé tots els sectors, tot i que hi ha economiste­s de la cultura, com Françoise Benhamou, que desconfien i demanen que “més local no signifiqui menys qualitat”.

Una altra dona implicada, Sophie Makariou, brillant presidenta –un femení que no existeix en francès– del Musée Guimet parisenc, prefereix convocar la imaginació al poder. “Ha arribat el moment –convida– de reinventar el nostre ofici”.c

Les superprodu­ccions també en seran víctimes per les asseguranc­es i els costos de transport

Els conservado­rs dels museus parlen d’un futur de “mostres més modestes” o “més locals”

ANTIC TEATRE c/Verdaguer i Callís, 12 Urquinaona. 7 de setembre «Mandonguil­les de frenillo de Roger Pelàez». Més info: www.anticteatr­e.com

 ?? NURPHOTO / NURPHOTO VIA GETTY IMAGES ?? Una imatge del Museu del Louvre de París del març de l’any passat, sense públic pel coronaviru­s
NURPHOTO / NURPHOTO VIA GETTY IMAGES Una imatge del Museu del Louvre de París del març de l’any passat, sense públic pel coronaviru­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain