La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Hi ha talent per al futur de la selecció”

Jugador de bàsquet dels Cleveland Cavaliers

- ENTREVISTA

canvies. Els meus fracassos han estat una lliçó que m’ha agradat comentar perquè la gent s’ho agafi com a aprenentat­ge.

Per motius personals, fa uns anys va assegurar que ja no gaudia jugant. Com està la seva relació amb el bàsquet?

Ja vaig recuperar la il·lusió. Disputar els Jocs aquest estiu amb amics de veritat ajuda a enamorar-te del bàsquet i entendre per què hi jugues. Al final, el bàsquet m’ha donat molt però també m’ha tret temps amb la família i els amics. Després saltes a una pista i oblides tots els problemes. Estic enamorat d’aquest esport, m’ha ajudat moltíssim.

El seu últim partit va ser davant els EUA. Quines sensacions li va deixar el torneig olímpic? Individual­ment les sensacions són molt bones. Només l’espineta de la medalla. Feia tres Jocs que guanyàvem medalles i pensàvem que no aconseguir-la era un fracàs, però no valorem el que significa arribar a quarts.

La pandèmia el va obligar a viure uns Jocs molt diferents dels anteriors.

Em va faltar poder compartir-ho amb la família i amics. No només ha estat jugar amb en Pau o en Marc [Gasol], sinó que les nostres famílies s’unissin. Són coses que he trobat a faltar. Però és veritat que hem fet més pinya que mai.

Al Japó hi va jugar el seu últim torneig amb els Gasol i Sergio Rodríguez. S’acaba una generació. Encara li queden anys, però es marca una data per deixar la selecció?

No sé quant durarà la meva carrera, el meu temps amb la selecció, a l’NBA o si tornaré a Europa. Estaria

bé saber-ho o tenir un pla, però m’agrada més viure el moment. Un pla et pot condiciona­r molt. Jugaré aquest any a l’NBA i després decidirem (acaba contracte el 2022).

Per edat i galons, li tocarà liderar

L’experiènci­a a Tòquio “Disputar els Jocs amb amics de debò ajuda a enamorar-te del bàsquet”

“Viure el moment” “No sé quant duraré a l’NBA; enguany jugaré a Cleveland i després ja ho decidirem”

una nova generació a la selecció.

El camí és aprendre dels que eren abans i ensenyar als joves per què hem tingut tant èxit i continuar amb això. L’ADN guanyador, la companyoni­a, el sacrifici... Passar-s’ho bé però a l’hora de competir donar el màxim. És el llegat que deixa la generació dels vuitanta, que ells van aprendre d’una altra generació. No deixa de ser com ensenyen els pares als fills els seus valors però amb la seva empremta.

Igualar o superar els últims 15 anys és pràcticame­nt impossible. Veu Espanya lluitant per les medalles en un futur?

Hi ha talent per al futur, però no sempre que hi ha bones peces el puzle encaixa. Cal saber tocar cada tecla. Cada generació ha d’escriure el seu camí. Dependrà de la gent que vingui i també dependrà de les altres seleccions. Si surten deu Luka Doncic serà difícil repetir els èxits.

Els seus números als Jocs han estat molt bons. Està en el seu millor moment?

Crec que sí. Des del Mundial he pujat el nivell individual. Físicament, mentalment i anímicamen­t estic en un bon moment i vull aprofitar-ho.

En canvi, per tercer any canvia d’equip, ara a Cleveland, que a priori no és a les travesses dels playoffs. Se sent valorat a l’NBA? Estic ben pagat, això pot ser que afecti per ser en un bon equip. Fa deu anys que soc a l’NBA, sempre he tingut el respecte de molts jugadors, però me l’he de guanyar cada dia. LeBron James també ha de demostrar cada dia que és el millor.

Sembla que a l’NBA manen les estadístiq­ues.

La meva relació amb els entrenador­s va més enllà de les estadístiq­ues. Hi ha petites coses que no es veuen i crec que molts equips les valoren. Per exemple, ser un bon company. M’ho guanyat amb els anys i crec que en aquest sentit estic valorat.

L’ha agafat per sorpresa el seu traspàs a Cleveland?

Ho vaig veure venir però no així. Parlant amb Minnesota sabíem que jo no encaixava en el projecte ni ells en el meu projecte personal. Estàvem buscant una sortida, però no aquesta sortida. No m’agrada com han fet les coses, però tothom té dret a fer el que consideri millor. No vaig quedar content, però això m’ho quedo per a mi, no en faré un món.

Continua somiant amb l’anell? Si ve, bé. Sempre intentes lluitar per aconseguir el màxim.c

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Ricky Rubio atén La Vanguardia al seu campus a El Collell
PERE DURAN / NORD MEDIA Ricky Rubio atén La Vanguardia al seu campus a El Collell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain