La Vanguardia (Català-1ª edició)

França posarà fi als generosos ajuts per pal·liar la crisi de la covid

Tensions després d’estendre’s el passi sanitari a gairebé dos milions d’empleats

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

França, un dels països del món més generosos per esmorteir l’impacte de la crisi de la covid, posarà fi a gran part de les subvencion­s a partir del 30 de setembre. L’anunci per part del ministre d’Economia, Bruno Le Maire, va coincidir amb l’entrada en vigor de l’obligatori­etat del certificat sanitari per a 1,8 milions d’empleats, una mesura complexa d’aplicar i que causa malestar en alguns sectors.

Des de març del 2020, quan la pandèmia va obligar a prendre decisions dràstiques per garantir la supervivèn­cia de nombroses activitats, el Govern francès va aplicar la filosofia del “costi el que costi”. No s’estalviari­en mitjans per salvar les empreses.

El fons de solidarita­t ha estat la pedra angular d’aquesta agressiva política, sense precedents en temps de pau. L’Estat ha desemborsa­t 35.000 milions d’euros. Els ajuts eren generalitz­ats i ràpids per als sectors afectats. En total es calcula que la factura del “costi el que costi” –sumant altres subvencion­s directes, l’exoneració de càrregues fiscals i socials, així com els préstecs– s’ha elevat a 240.000 milions d’euros.

Ha arribat el moment de tancar l’aixeta, però no del tot. L’Estat continuarà prestant assistènci­a a les empreses que continuïn en situació adversa, però no d’una manera genèrica sinó cas per cas, amb molt més escrutini i vigilància. S’han detectat abusos. Quan la pandèmia va amainar i les restriccio­ns es van alleugerir, hi va haver negocis que van preferir continuar tancats, sense causa justificad­a, perquè els resultava més rendible cobrar sense treballar. Això serà ara molt més difícil, si no impossible. S’establirà un mecanisme, en casos de necessitat real, per compensar una part de les despeses fixes de les empreses.

La fi del mannà de l’Estat no ha caigut gens bé entre els propietari­s de grans centres comercials i altres empreses que se senten encara molt perjudicad­es per les seqüeles de la pandèmia.

Des d’ahir, a més, l’economia francesa suporta una altra càrrega indirecta, la derivada del passi sanitari obligatori per als empleats que tinguin contacte

Hi ha hagut abusos en les subvencion­s, i per això ara es concediran només en casos molt justificat­s

amb el públic. Afecta 1,8 milions de persones, en el sector privat i en el públic. El certificat –que acrediti la doble vacunació o un test negatiu de menys de 72 hores– s’exigeix a múltiples profession­s, de cambrers a venedors, empleats de discoteque­s, personal de museus, de parcs d’atraccions, revisors de tren i una llarga llista. Hi ha algunes incongruèn­cies. Sí que l’han de tenir els gendarmes, que són un cos militar, però no els policies nacionals.

Hi ha malestar i queixes en gremis com el de la restauraci­ó o el dels parcs d’atraccions. Falta personal en molts bars i restaurant­s perquè el llarg tancament de la pandèmia va empènyer molts treballado­rs a canviar a un ofici menys vulnerable davant una crisi sanitària. L’exigència del passi és un altre problema. No tots els empleats el tenen, sobretot els més joves. S’hauria volgut una aplicació més gradual. A la companyia ferroviàri­a nacional, SNCF, la mesura la posa en un compromís logístics. Els sindicats han avisat que poden cancel·lar-se trens per falta de revisors amb certificat en regla.

“Tot el que és obligatori no és eficaç”, va dir el secretari general del sindicat CGT, Philippe

Martínez, molt escèptic amb el certificat sanitari, en una entrevista amb Le Parisien. Martínez va expressar el temor que hi hagi abusos per part d’alguns propietari­s de negocis i aprofitin la conjuntura per acomiadar personal.

El Govern ha concedit una

Sectors com la restauraci­ó, on falta personal, es veuen afectats pel certificat de vacunació

setmana de tolerància, per fer “pedagogia”, davant infractors de la norma del passi sanitari. Després arribaran les sancions, que poden ser de fins a un any de presó i 9.000 euros de multa per als responsabl­es de negocis que no verifiquin que els seus empleats disposen del passi.c

 ?? SARAH MEYSSONNIE­R / REUTERS ?? Agents de policia comproven a París que els clients d’un restaurant tenen el passi sanitari
SARAH MEYSSONNIE­R / REUTERS Agents de policia comproven a París que els clients d’un restaurant tenen el passi sanitari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain