La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puja la venda d’habitatges a estrangers tot i el descens dels britànics

- ROSA SALVADOR Barcelona

La venda d’habitatges a estrangers ha començat a recuperar-se en el segon trimestre, quan va assolir el 9,95% de totes les vendes d’habitatges, enfront del 9,7% del trimestre anterior. La recuperaci­ó, fins a les 13.600 operacions, s’ha produït malgrat la caiguda de compradors britànics, tradiciona­lment els més nombrosos, que per efecte del Brexit i de les restriccio­ns a la mobilitat s’han situat en mínims històrics, i són ja tot just el 9,5% dels compradors estrangers, quan el 2009 van arribar a superar el 30%.

Segons l’estadístic­a del Col·legi de Registrado­rs publicada ahir, la participac­ió dels britànics al mercat baixa en 2,6 punts percentual­s, mentre que els alemanys pugen 1,92 punts, fins a arribar al 9% dels compradors estrangers. Els segueixen els marroquins (8,3%), francesos (7%) i romanesos (6,1%).

El percentatg­e de vendes a estrangers ha caigut a totes les comunitats respecte a abans de la pandèmia excepte a les Balears i La Rioja. A Catalunya les vendes a estrangers han caigut un 8,02%, i represente­n el 10,21% del total, mentre que a Madrid han caigut un 21,85% respecte a l’any passat, de manera que represente­n només el 4,4%. Les comunitats amb més pes de compradors estrangers són les Balears (29,8%), les Canàries (23,9%), la Comunitat Valenciana (19,5%) i Múrcia (14,7 %).

Les vendes a estrangers han caigut en part per l’enduriment de l’accés al crèdit hipotecari, que ha perjudicat els residents d’ingressos modestos. En el trimestre, els estrangers van suposar el 6% de les dacions en pagament pactades amb la banca, encapçalan­t el rànquing els equatorian­s (16,4%), britànics (12,7%), marroquins (9%), romanesos (9%) i colombians (5,5%).c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain