La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adif comença les obres del corredor mediterran­i entre Múrcia i Almeria

- SALVADOR ENGUIX València

La presidenta d’Adif Alta Velocitat (Adif AV), María Luisa Domínguez, va presentar ahir a Múrcia el conjunt d’obres que permetran crear la primera connexió directa per ferrocarri­l de la història entre Múrcia i Almeria,

“amb el clar repte de crear una potent i moderna xarxa ferroviàri­a en aquest sector de l’arc mediterran­i”, segons va assenyalar.

Amb una inversió estimada de més de 3.000 milions d’euros, es tracta d’una fita essencial per al desenvolup­ament del corredor mediterran­i en un àmbit de gran potencial socioeconò­mic, ja que les dues capitals estaran connectade­s amb la resta de la xarxa d’alta velocitat d’Espanya i, per extensió, amb Europa, a través de la xarxa transeurop­ea TEN-T.

Entre els avantatges del corredor entre Múrcia i Almeria es destaca que quan estigui finalitzat hi haurà reduccions de fins a un 30% en els temps de viatge, i la connectivi­tat amb la resta del corredor mediterran­i i la xarxa d’alta velocitat: Madrid, Barcelona, València. L’evolució prevista de la demanda a Rodalies de Múrcia-Águilas apunta entre dos i tres milions de viatgers anuals després de la culminació del projecte, per 1,2 milions de viatgers actuals.

L’execució d’aquestes obres obligarà a tallar el trànsit de rodalies en aquell tram durant tres anys, però des d’Adif s’assenyala que si no es fes així les obres tardarien 12 o 15 anys a executar-se. A més, aquestes obres es paguen amb fons europeus, que obliguen a la seva finalitzac­ió per al 2026.

Renfe estableix un Pla Alternatiu de Transport per garantir la mobilitat dels usuaris durant el període d’interrupci­ó de la circulació ferroviàri­a amb motiu de les obres programade­s per Adif a partir de l’1 d’octubre.

El comissiona­t del Govern per al corredor mediterran­i, Josep Vicent Boira, va assenyalar per la seva part que “amb aquest pla, el corredor mediterran­i avança amb decisió cap al sud, preparant la connexió de Múrcia i Almeria amb la resta d’Europa mitjançant aquest pla”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain