La Vanguardia (Català-1ª edició)

Banc Sabadell anuncia un ERO per reduir encara més la plantilla

L’ajust, després de les 1.800 sortides, afectaria tot Espanya, segons els sindicats

- LUIS FEDERICO FLORIO Barcelona

Banc Sabadell va anunciar ahir un ERO per reduir encara més la seva plantilla a Espanya. La mesura arriba després de tancar ja en el primer trimestre la sortida de 1.800 treballado­rs amb un pla de baixes voluntàrie­s, gairebé en la seva totalitat prejubilac­ions. Partint de fonts consultade­s, la xifra podria anar en línia amb aquell ajust, fins i tot una mica per sobre. Ni l’entitat ni els sindicats confirmen xifres de moment: caldrà esperar a aquest dijous, quan es reuneixen per primera vegada en el període de consultes, per conèixer els detalls de l’afectació, el seu abast geogràfic i el calendari. Segons els sindicats, inclourà tot Espanya, on ocupa unes 14.000 persones. Així, després de la unió fallida amb el BBVA, el banc vol continuar retallant costos per adaptar-se a un context de menor rendibilit­at i una digitalitz­ació que canvia la relació amb el client.

L’entitat va informar de l’ERO als treballado­rs ahir al matí, a través dels seus canals interns. També ho va transmetre a les centrals sindicals, amb les quals es veurà el 2 de setembre per iniciar la negociació. L’ERO preveu prejubilac­ions i baixes incentivad­es, sense detallar-se ara per ara el seu pes. El banc presidit per Josep Oliu i dirigit per César GonzálezBu­eno vol que les sortides siguin voluntàrie­s i oferirà un pla social de recol·locacions “per sobre dels estàndards de mercat”, més generós que l’establert per mínims, segons fonts coneixedor­es.

Entitat i sindicats obriran les consultes aquest dijous, quan es detallarà l’afectació i el calendari

A més de les 1.800 sortides de començamen­ts d’any, es va quedar pel camí la possibilit­at d’un pla de prejubilac­ions per a 500 persones que va transcendi­r al maig. A finals d’aquell mateix mes el Sabadell va presentar el seu nou pla estratègic, en què es recull estalviar 100 milions d’euros amb nous ajustos en el primer trimestre del 2022. Partint del fet que les 1.800 baixes anteriors li van reportar un estalvi de 141 milions, per una regla de tres l’objectiu de 100 milions implicaria la sortida d’uns 1.300 treballado­rs. Però aquell estalvi es va aconseguir amb prejubilac­ions, que solen ser de treballado­rs amb els salaris més alts, per la qual cosa ara podria sortir més gent, ja que encara que siguin més la seva massa salarial pot ser menor en conjunt.

La resposta sindical ha estat el rebuig frontal. “Ens han comunicat que afecta tots els centres del banc a tot el territori, però sense xifres”, explica Olga Olivares, de CC.OO., majoritàri­a al comitè. Olivares opina que no hi ha arguments per a l’ERO: aquest any es guanya un 51% més que l’anterior, s’ha contractat gent i la demanda bancària és molt activa a la sortida de la crisi. En la negociació s’intentarà “reduir el màxim possible l’afectació i que siguin sortides voluntàrie­s”. Davant un ERO, CC.OO. preferia alternativ­es com un altre pla de prejubilac­ions, ja que dins l’entitat hi ha 2.000 treballado­rs més grans de 55-56 anys, edat límit recollida en acords similars previs, calculen. El Sabadell es va deixar ahir un 1,47% en borsa.c

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Edifici del Banc Sabadell a Barcelona, ahir
QUIQUE GARCÍA / EFE Edifici del Banc Sabadell a Barcelona, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain