La Vanguardia (Català-1ª edició)

Icona agrícola i ramadera

La Cooperativ­a d’Ivars factura 190 milions, un 4% més, amb la producció de pinso i comerciali­tzació de bestiar, cereals i fruita

- BLANCA GISPERT Barcelona

Un dels símbols de la tradició agrícola i ramadera de les terres de Lleida és sens dubte la Cooperativ­a d’Ivars d’Urgell, nascuda el 1915 i convertida avui dia en la cooperativ­a agrícola més important de Catalunya. Té més de 2.360 socis i factura al voltant de 190 milions d’euros.

La van fundar fa més d’un segle un grup d’agricultor­s sota l’estructura d’un sindicat agrícola i una caixa rural (més tard es van convertir en cooperativ­a). El seu objectiu era comerciali­tzar alfals, olives i ametlla, per bé que posteriorm­ent la seva activitat va evoluciona­r cap al cultiu de blat de moro, cereal i fruita a causa de la construcci­ó del Canal d’Urgell, que va transforma­r les terres de secà en regadiu. Al territori també es va obrir pas l’avicultura i la producció de porcí i boví que, avui dia, suposen la principal àrea d’activitat de la cooperativ­a. “Als nostres associats, els oferim serveis de comerciali­tzació del bestiar i els venem diferents pinsos que produïm a les nostres instal·lacions”, comenta Eliseu Isla, membre de la direcció de la cooperativ­a i president de l’associació Proboví. El directiu afegeix que la cooperativ­a és un referent en boví, ja que té un acord amb la cadena de supermerca­ts Mercadona. A més, la cooperativ­a exerceix com a catalitzad­or de l’activitat del territori, ja que adquireix el blat i l’ordi als agricultor­s de la zona per elaborar el pinso.

Amb 106 anys d’història, l’entitat està ara en un bon moment, encoratjat per la pujada dels preus dels cereals a escala internacio­nal (la demanda xinesa està disparada i durant la pandèmia s’han convertit en un valor refugi d’inversió).

El 2020, la facturació de la cooperativ­a es va situar en 189,7 milions d’euros, un 4,3% més que el 2019. La previsió aquest any és continuar a l’alça. S’han sumat 40 nous socis. Isla comenta que actualment no només procedeixe­n de Lleida, sinó que també provenen de Girona i la Franja.

A més de la producció de pinso, la comerciali­tzació de bestiar, cereals i fruita, la cooperativ­a té una secció de crèdit molt activa. “Gestionem al voltant de 40 milions d’euros i oferim serveis d’estalvi i de crèdit als associats”. A part, l’entitat té tres gasolinere­s, una farmàcia veterinàri­a i un supermerca­t a Ivars d’Urgell a través d’una aliança amb la cadena Condis.

Tot l’engranatge de la cooperativ­a funciona sota la tutela del Consell Rector, presidit per Josep Coll, i una direcció formada per una vintena de càrrecs.c

L’entitat centenària té una secció de crèdit que gestiona al voltant de 40 milions d’euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain