La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’èxode serà terrestre

Qatar sol·licita als talibans que habilitin un corredor segur per a l’exili

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Amb l’aeroport de Kabul fora de servei, Qatar va demanar ahir al nou poder talibà que habiliti “un corredor segur” per a aquells que vulguin abandonar el país. “Hi ha d’haver llibertat de moviment”, va advertir el ministre d’Exteriors qatarià, Mohamed Abderraman al Zani.

El ministre espera que l’esmentat compromís s’estengui a l’aeroport, on ahir mateix va aterrar un avió de Qatar Airways amb desenes de tècnics qatarians a bord, a més d’equips. El seu objectiu, reprendre els vols ben aviat, a petició dels talibans, que mantenen una oficina política a Doha i que es reserven la seguretat dels aeroports afganesos.

El caos als voltants de la terminal de l’aeroport de Kabul es va esvair amb l’enlairamen­t de l’últim avió militar dels Estats Units. Tot i això, centenars de milers d’afganesos continuen donant voltes a com fugir del nou règim i de la vella pobresa. No hi ha sortida, més que l’esgotadora via terrestre, cara i clandestin­a.

Mentrestan­t, els talibans, al cap de poc de celebrar “la sobirania recuperada”, resen ja pel retorn de molts dels que han fugit. Inclosos estrangers.

Els seminarist­es en armes –tot sols davant si mateixos– han descobert que l’actual Estat afganès és molt més sofisticat que el que van abandonar sota les bombes el 2001. A diversos sectors, com el periodisme o la banca, el buit deixat pels exiliats és dramàtic.

Les cues augmenten i la inflació, també. L’ONU, per la seva banda, adverteix ja del risc de desproveïm­ent alimentari.

Mentre augmenta la impaciènci­a, l’autodenomi­nat Emirat Islàmic de l’Afganistan ha anunciat com a imminent la

Alemanya

Espanya

França

Grècia

Itàlia

Països B.

Suècia

Bèlgica Àustria

Xipre

Romania

Alemanya presentaci­ó d’“un govern transversa­l”. A la seva cúspide figurarà l’emir Haibatulah Ajundzada, de 60 anys, que ha passat les dues últimes dècades a Quetta, Pakistan, però que es troba ja a Kandahar.

Per tot l’anterior, Qatar i el Pakistan són, ara mateix, els dos països més buscats per actuar com a intermedia­ris davant el nou règim. Doha, com és sabut, ha servit d’amfitriona de les negociacio­ns que van culminar en l’acord de retirada firmat per Donald Trump. Acord

El nou règim vol reobrir l’aeroport de Kabul amb tècnics arribats ahir en un vol des de Qatar

La fuga de cervells i capitals dificulta que l’Emirat Islàmic de l’Afganistan es posi a caminar

que el seu successor a la Casa Blanca, Joe Biden, s’ha limitat a postergar quatre mesos.

Ara, la capital qatariana és la destinació preferent per als diplomàtic­s de diversos països que han tancat la seva ambaixada a Kabul, però que pretenen mantenir amb discreció el contacte amb els talibans, com és el cas dels EUA, el Regne Unit i els Països Baixos.

Encara que en l’escena internacio­nal Turquia no camina mai gaire lluny de Qatar, i el seu president, Recep Tayyip Erdogan, es va oferir fa ja mesos a gestionar l’aeroport de Kabul, de moment està cedint el protagonis­me a Doha.

 ?? AHMAD SAHEL ARMAN / AFP ?? Les últimes forces antitaliba­nes que resisteixe­n, ahir al Panshir
AHMAD SAHEL ARMAN / AFP Les últimes forces antitaliba­nes que resisteixe­n, ahir al Panshir
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain