La Vanguardia (Català-1ª edició)

D’altres ocuparan el buit que Occident deixa: Londres ja parla en condiciona­l

-

Això sí, els diplomàtic­s turcs, que van treballar diversos dies a l’aeroport, han reobert aquesta setmana la seva ambaixada a Kabul, encoratjat­s pels talibans. No obstant això, aquests no han permès la permanènci­a de les tropes de Turquia –membre de l’OTAN– per molt que s’abstingues­sin d’entrar en combat durant tots aquests anys.

Així mateix, la nombrosa comunitat afganesa a Turquia –que augmenta cada dia, com a país de trànsit gairebé obligat a Europa– està composta de forma aclaparado­ra per elements hostils als talibans, singularme­nt turcmans, uzbeks i tadjiks. Encara que Turquia espera mantenir una talaia en l’origen dels dos fluxos que més li incumbeixe­n –és a dir, el tràfic d’heroïna i el de persones– i no defuig la diplomàcia artillada –acaba de presentar un projecte del Pentàgon per a Ankara, amb forma d’estrella i mitja lluna– el seu moment estel·lar se li resisteix.

Mentre que el Pakistan, que confia en el retorn a mig termini dels tres milions de refugiats afganesos que acull des de fa dècades, ara espera que aquests almenys no augmentin gaire més a curt termini.

El cas és que les madrasses deobandis –escola dels talibans– no es distingeix­en per formar tècnics, sinó teòlegs i juristes. Com les altres.

Els nous amos de l’Afganistan, que a més no tenen accés a les reserves de l’Estat, bloquejade­s als bancs de les potències derrotades, no ho tindran fàcil.

Ningú no se’n fa il·lusions i les dones de Kabul, encara menys.

Tot i això, es fa evident que, en un món que ja no és unipolar, el buit que deixi Occident serà ocupat per d’altres. Així que el ministre d’Exteriors britànic, Dominic Raab, parla ja en condiciona­l.

A Kandahar ahir desfilaven diversos Humvees, blindats abandonats pels nord-americans, com l’empelt democràtic que no va arrelar mai. No tornarà, asseguren els talibans. Però els afganesos es reserven el dret a votar amb els peus.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain