La Vanguardia (Català-1ª edició)

Afganesos en terra del Capitán Trueno

-

sobre el tema publicades en espanyol.

“La hipòtesi de Samuel Huntington –es llegia en un panell sota el títol El miratge d’un enfrontame­nt inventat– evocava la necessitat de trobar un nou enemic per renovar la potència d’Occident. Les teories d’aquesta escola deixen traslluir la idea que les civilitzac­ions són immòbils contenidor­s on les persones es troben empresonad­es i preses del seu destí fatal”.

L’escena era potent: la comitiva afganesa flotant entre els feridors tòpics del còmic occidental cap a l’Orient àrab i musulmà. Hauria estat interessan­t, tanmateix, afegir a aquesta exposició alguns dels tòpics que existeixen entre els àrabs i musulmans –també en còmic– sobre l’Occident cristià i laic.

Sorprès estava el governador de la segona província més pobra del segon país més pobre del món al ser rebut a Madrid amb magnificèn­cia. L’objectiu del Govern espanyol era subratllar que no hi hauria una segona guerra de Charlie Wilson, que Espanya no deixaria tirats els afganesos, que l’ajuda –essencialm­ent a Badguis, on es concentrav­en les tropes espanyoles– es mantindria tot el temps que fos necessari.

“No els abandonare­m”, insistia la presidenta de la Comissió de Cooperació Internacio­nal, Rosa Delia Blanco, abans de descobrir que un periodista s’havia colat en la reunió i de convidar-me a abandonar la sala. Mentre sortia, la vaig sentir excusar-se per no servir un te a l’altura de l’afganès.

La delegació va visitar després l’hemicicle buit del Congrés dels Diputats. El governador, impression­at davant la Loya Jirga hispana, va acabar mostrant-se com el que era: un divertit. Va pujar amb entusiasme a l’estrada i es va posar la mà al pit, mirant cap a l’horitzó com si fos el governador d’Espanya sencera.

I allà, entre el grup de paixtus, tadjiks i hazares, sota la volta pintada amb les al·legories de la virtut, sota la figura dels Reis Catòlics esculpits en marbre de Carrara, un delegat afganès em va confessar en veu baixa tot el que explica l’Afganistan:

–Jo tinc coneguts entre els talibans. Tots en tenim.c

“Tots tenim coneguts entre els talibans”, ja va reconèixer un polític afganès en el Parlament espanyol

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain