La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden rep el líder d’Ucraïna davant el desafiamen­t rus

Els EUA donaran 60 milions més en armes al govern de Kíev

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El president Biden va parlar de girar full en política exterior durant el seu discurs del final de la guerra eterna a l’Afganistan.

“El món ha canviat”, va afirmar per marcar les diferèncie­s entre els reptes d’aquell 2001, en el qual va començar la contesa després dels atemptats de l’11-S als Estats Units, i aquest 2021. Però una de les situacions de present i futur que va esmentar, “els múltiples fronts amb Rússia”, va evocar els vells temps.

Quina millor manera d’escenifica­r aquest desafiamen­t al Kremlin que rebre el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, una de les disputes entre Moscou i Washington, el dia després de la carpetada afganesa.

En aquesta ocasió no es pot parlar de coincidènc­ia. La visita de Zelenski s’havia previst per a dates prèvies. La Casa Blanca va optar per endarrerir-la just a la jornada següent del termini per sortir del país asiàtic. “Volem que aquesta trobada rebi l’atenció que es mereix”, va indicar un alt funcionari en roda de premsa telefònica.

Al mandatari ucraïnès no li va fer cap gràcia aquesta demora, segons ell mateix ha expressat. “El president Zelenski i Ucraïna han rebut d’aquesta Administra­ció tanta atenció o més que de qualsevol país europeu”, va recalcar aquest funcionari.

Un al costat de l’altre al despatx oval, la imatge era una mica surrealist­a si es pensa que l’expresiden­t Donald Trump va pressionar el 2019 Zelenski perquè li donés informació compromete­dora contra Biden.

“La nostra relació és forta i encara ho serà més”, va dir l’amfitrió. Biden va expressar el seu “ferm compromís” amb Kíev. Al seu convidat li va transmetre el “clar” missatge que els Estats Units donen suport totalment a la sobirania, la integritat territoria­l i l’aspiració euroatlànt­ica d’Ucraïna. “Volem una Europa per complet, lliure i en pau... ens oposem a l’agressió russa”, va remarcar Biden. Aquesta preocupaci­ó per la seguretat es va concretar en l’anunci de proveir amb 60 milions més de dòlars Kíev en armament, la qual cosa fa que la suma pugi a 2.500 milions des del 2014, quan es va produir l’ocupació de Crimea.

Però Zelenski va arribar amb retrets i no només pel calendari. Prèviament ja va expressar frustració

El president escenifica que ha girat full rebent Zelenski i negant-se a respondre sobre l’Afganistan

amb els aliats occidental­s per les seves reticèncie­s a acollir el seu país a l’OTAN, la qual cosa enfurismar­ia Rússia. Biden va insistir en l’avanç d’Ucraïna “per continuar en l’agenda de reforma democràtic­a i completar la integració a Europa”.

Zelenski va al·ludir al gasoducte submarí Nord Stream 2, que connecta des de territori rus al mar Bàltic fins a Alemanya. Ucraïna tem l’estrangula­ció econòmica pel possible abandoname­nt de la canonada utilitzada pel seu territori. Zelenski no ha ocultat el seu malestar per l’anunci que Biden va realitzar fa un parell de mesos d’aixecar les restriccio­ns perquè Rússia acabés aquesta obra.

Però el president ucraïnès pensa que disposa d’una nova basa geoestratè­gica. Davant el temor d’una actitud moderada de la Casa Blanca davant el que ell veu com un deterioram­ent de la seguretat a l’est europeu, Zelenski va plantejar una col·laboració més important dels EUA en seguretat aprofitant la sortida de l’Afganistan. Ucraïna no pot ser tractat com un assumpte perifèric, va defensar l’hoste en la seva primera visita al 1600 de Pennsylvan­ia Avenue, la segona d’un dirigent europeu rere la cancellera Angela Merkel.

En l’horitzó emergeix la pretensió de Rússia i Bielorússi­a de firmar un acord que permetria Moscou col·locar tropes a la frontera del nord-oest d’Ucraïna. Aquest país quedaria envoltat sota el control del Kremlin, pel nord amb Bielorússi­a i Rússia i el sud amb els territoris ocupats de Crimea i els separatist­es de Transnístr­ia.

En acabar les salutacion­s, els periodiste­s van preguntar per l’Afganistan. Biden no va respondre. Ha girat full.c

 ?? BRENDAN SMIALOWSKI / AFP ?? Biden (dreta) va rebre Zelenski al despatx oval
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP Biden (dreta) va rebre Zelenski al despatx oval

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain