La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macron passa tres dies a Marsella per avaluar la seva crisi i oferir ajuda

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Emmanuel Macron no havia fet res així des que va arribar a l’Elisi, el 2017: passar tres dies seguits a una ciutat, fora de París, per ocupar-se dels seus problemes. Marsella, la segona urbs de França, ha estat l’elegida. Al president de la República l’acompanyen set ministres, un autèntic desembarca­ment amb aires de precampany­a electoral.

La metròpolis marsellesa, víctima de desequilib­ris interns i decennis de desídia institucio­nal –local i nacional–, pateix greus problemes socials, un atur per sobre de la mitjana, dèficit d’infraestru­ctures de transport, escoles en estat deplorable, habitatges insalubres i una delinqüènc­ia endèmica com a centre neuràlgic del tràfic d’estupefaen­ts.

Macron va arribar ahir a la tarda a la ciutat i s’hi estarà fins a la nit de divendres. La primera parada va ser a l’Ajuntament, on va saludar i va parlar breument amb cada regidor. Després se’n va anar a un dels barris del nord, molt problemàti­c, amb alta densitat de població d’origen immigrant, i va visitar una comissaria de policia. Amb la seva presència a Marsella, el president francès vol millorar el seu perfil en el terreny de la seguretat, que es considera el seu taló d’Aquil·les de cara la campanya de reelecció (encara no ha confirmat que es presentarà), l’abril del proper any.

Marsella és un exemple de degradació. Des de principis d’any, les venjances han causat ja quinze morts. Les víctimes de les guerres entre bandes són cada vegada més joves, fins i tot menors d’edat.

Un altre problema molt seriós és el deterioram­ent de les escoles. Moltes d’elles són indignes d’un país que pertany al G-7 i presumeix de cultura i civilitzac­ió. Està prevista una inversió de 1.200 milions d’euros per millorar els centres educatius. L’Estat hi aportarà una part substancia­l.

No és la primera vegada que s’anuncia una despesa tan gran de diners per alleujar Marsella, però sovint el mannà no aconseguei­x els efectes esperats perquè s’administra malament. Durant 25 anys la dreta va governar la ciutat, en un sistema caciquista, sota l’alcalde Jean-Claude Gaudin. A les eleccions municipals de l’any passat va guanyar l’ecologista Michèle Rubirola, però va dimitir al cap de pocs mesos

L’alta delinqüènc­ia marsellesa és part del taló d’Aquil·les del president, dèbil en seguretat

i va ser substituïd­a pel socialista Benoît Payan.

Avui Macron concretarà els seus ajuts en una visita a una escola per a l’inici del curs. Demà farà una excursió marinera pels Calanques –un parc nacional de petites badies, estretes i allargades– i inaugurarà el congrés mundial de la Unió Internacio­nal per a la Conservaci­ó de la Natura.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain