La Vanguardia (Català-1ª edició)

Torna la temporada de circumcisi­ó

Després dels retards per la covid, milers de menors filipins se sotmeten al ritu

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Temps d’estiu, temps de circumcisi­ó. Benvingut a la maduresa”. Cada any, amb anuncis com aquest, centenars de clíniques a les Filipines ofereixen paquets promociona­ls per als nois preadolesc­ents que desitgin passar pel bisturí les seves parts baixes durant l’aturada escolar. Per als que no tenen recursos, les autoritats sufraguen el desplaçame­nt del personal mèdic, que va d’un municipi a l’altre circumcida­nt de franc en dispensari­s o complexos esportius reconverti­ts en improvisad­es sales d’operació. Tot amb tal que cap prepúber no es quedi sense complir amb un ritu que en aquest país marca el pas de la infantesa a la vida adulta i és vist com un tret de masculinit­at.

“És pel seu bé, els fa ser més forts i fa que es desenvolup­in millor”, explica a aquest diari Jelyn Vale, filipina establerta a Hong Kong. Ella sempre va tenir clar que el seu fill EJ se sotmetria a l’operació, tal com és habitual entre els joves de la seva comunitat de San Rafael, a l’illa d’Iloilo. L’any passat, amb 14 primaveres, li va arribar el torn. “Aquell dia van circumcida­r una vintena de xavals del poble. Va ser amb anestèsia local, i en una setmana estava recuperat”, explica la mare.

Sota els seus paràmetres, EJ pot considerar-se afortunat. L’any passat, a causa de la pandèmia, en gran part del país van llançar l’alto a la temporada de circumcisi­ons, que sol desenvolup­ar-se entre els mesos vacacional­s d’abril a juny per facilitar una ràpida recuperaci­ó. Sense més opció que esperar, molts dels nens es queixen que aquests últims mesos han estat ridiculitz­ats per ser supút, el terme en tagal –la llengua local– amb el qual busquen denigrar els que tenen el prepuci intacte per la seva suposada falta de valentia.

Després de mesos en els llimbs, des del maig passat s’han anat reprenent a poc a poc els serveis gratuïts en diferents parts del territori. Ara, a viles i llogarets es tornen a veure cues d’infants amb mascareta esperant pacients el seu torn per traspassar la cortineta i ajeure’s a les taules de fusta que oficien de lliteres. La majoria té entre 11 i 14 anys, encara que n’hi ha fins i tot de menys edat.

“Ara sento que soc un filipí genuí”, va declarar a l’agència France Press un noi de 12 anys anomenat Gruta després de sotmetre’s a una operació de 20 minuts a Silang, al sud de Manila. “Jo ho vaig fer perquè em

qualsevol polèmica amb els liles, seguint la tesi de la vicepresid­enta ministra Teresa Ribera.

Amb el missatge implícit que “el Govern es fa càrrec de la preocupaci­ó social” davant l’augment del cost de l’energia, va assegurar que l’Executiu “actua i continuarà actuant fins a revertir l’alça dels preus de l’energia”. Això sí, va aclarir, “continuem actuant, sempre dins del marc regulador europeu”, establint les condicions que permetin “disminuir la volatilita­t de la tarifa regulada” i impulsar un debat “necessari a Europa sobre l’adaptació de les regles del mercat a un nou context de transició energètica i increment en la penetració de les energies renovables”.

Malgrat que el públic que va assistir a la conferènci­a va ser eminentmen­t econòmic –hi havia, per exemple, Isidre Fainé o Florentino Pérez–, també va abordar la renovació del Poder Judicial. “Cap formació política no té el dret a incomplir les seves obligacion­s constituci­onals, a situar-se fora de la Constituci­ó”, va dir en un missatge dirigit al PP. “Curtcircui­tar el funcioname­nt dels òrgans constituci­onals és faltar a la lleialtat amb el pacte de convivènci­a que representa la nostra Constituci­ó”, va dir Sánchez.

Però lluny d’aquestes crides públiques, el president, segons fonts governamen­tals, no té intenció de trucar a Pablo Casado per mirar de trobar una solució al problema. L’Executiu considera que és el líder del PP qui ha de donar mostres que canvia de posició.c

Sánchez acusa Casado de “faltar a la lleialtat constituci­onal” per no haver renovat el Poder Judicial

 ?? MARIA TAN / AFP ??
MARIA TAN / AFP
 ??  ?? TONI BATLLORI
TONI BATLLORI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain